Igor Gavran
0

"Necarinske barijere treba rješavati bilateralnim sporazumima"

FENA
Igor Gavran
Igor Gavran
Tokom CEFTA sedmice u Beogradu prihvaćena je incijativa BiH da necarinske barijere u trgovini budu rješavane biletaralnim sporazumima zemalja o međusobnom priznavanju izvještaja akreditovanih tijela, izjavio je Agenciji Fena projekt menadžer Sektora za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH Igor Gavran.

CEFTA sedmica je od 9. do 12. novembra okupila visoke zvaničnike zemalja u okruženju, istaknute privrednike, predstavnike privrednih komora i relevantnih institucija.

Gavran je dodao da je Sekretarijet CEFTA registrovao da je najviše prijavljeno necarinskih barijera prema izvoznicima u BiH, ali da smo istovremeno i zemlja koja ih je najviše riješila.

Ipak, i pored značajnog broja riješenih slučajeva i uklanjanja barijera prilikom izvoza u susjedne zemlje još imamo probleme, a barijere se najvećim dijelom odnose na prehrambene proizvode i kontrole iz oblasti fitosanitarne zaštite.

Primjer bilateralnog rješavanja problema u trgovini unutar CEFTA, prema njegovim riječima, jeste Sporazum o uzajamnom priznavanju dokumenata akreditovanih tijela, koji je usaglašen i parafiran sa Srbijom, ali još nije potpisan, dok je Hrvatska pokazala nespremnost za sličan dogovor.

Inače, položaj BiH u vanjskotrgovinskoj razmjeni s CEFTA 2006. je različit - s nekim članicama (Crna Gora i UNMIK) imamo veliki suficit koji raste, a s drugima (Srbija i Hrvatska) imamo veliki deficit, ali je trend pozitivan u smislu da naš izvoz na ova tržišta značajno raste.

„Struktura nije povoljna i prilično smo zavisni od ovih tržišta, ali u odnosu na ostatak svijeta ipak nam je CEFTA 2006. najbolje tržište s kojim imamo najvišu pokrivenost uvoza izvozom i pozitivne trendove. Uklanjanjem barijera, sve bi se moglo dalje unaprijediti i poboljšati za nas, a korištenjem mogućnosti dijagonalne kumulacije porijekla i povezati pozitivni efekti SSP i CEFTA 2006., te razvijati kooperacija i zajednička ulaganja naprimjer u autoindustriji, ali i puno šire od toga", kazao je Gavran Feni.