Ramiz Džaferović
0

'Ne protivimo se kontroli, ali tražimo poštivanje zakona'

FENA
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Predsjednik Uprave Razvojne banke FBiH Ramiz Džaferović odbacio je kao neosnovane navode da je privremeni prekid kontrole poslovanja ove banke nastao zbog opstrukcije i verbalnog terora koji je provodio predsjednik Uprave Banke sa saradnicima prema inspektorima Finansijske policije od početka kontrole.

Džaferović u današnjem saopćenju navodi da je Razvojna banka FBiH postupala u skladu s načelima izraženim u podnescima njihovog punomoćnika advokata Ekrema Galijatovića koje je uputio Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, u kome je ukazano da se ne protivi bilo kakvoj kontroli od Finansijske policije FBiH i Kantonalnog tužilaštva, ali da ta kontrola mora biti u skladu sa članovima 72. i 86. Zakona o krivičnom postupku BiH i FBiH.

Objašnjava da je slijedeći takvu pravnu uputu njihov punomoćnik uputio svoje prigovore Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, koje do danas na njih nije reagovalo, "jer su očigledno u skladu sa kogentnim normama Zakona o krivičnom postupku BiH i FBiH".

  • Mi se i danas ne protivimo bilo kakvoj kontroli, pregledu poslovanja, utvrđivanju činjenica i eventualnih nezakonitosti bilo naše Banke ili predsjednka Uprave, ali tražimo da taj postupak bude u skladu s navedenim zakonskim propisima i to članom 72. i 86. Zakona o krivičnom postupku BiH i FBiH, ali takvom našem zahtjevu nije udovoljeno iz nama ne samo nepoznatih razloga, nego i kršenja zakonskih normi, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako su upravo zbog toga 19. februara zatražili dostavu argumentovanog naloga za pregled poslovanja Razvojne banke FBiH, ali "inspektori takav nalog ne samo da nisu imali, nego su bili svjesni da takav nalog ne mogu ni pribaviti zbog grubog kršenja zakonskih odredbi".

Iz Uprave Razvojne banke FBiH pojašnjavaju kako je njihov punomoćnik Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu ukazao na sve ove nezakonitosti u podnescima od 2., 20. i 25. februara, ali da reakcije do danas nema.

-Umjesto da se i Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu i Finansijska policija osvrnu na prigovore našeg punomoćnika oni su cijelo vrijeme nastavili kršiti navedene zakonske odredbe, te smo zbog toga predložili da se angažuju nadležne policijske institucije - Federalni MUP, Agencija za bankarstvo FBiH i druge validne finansijske institucije, jer smo uvjereni da smo uvijek poslovali u skladu sa kogentnim zakonskim propisima u bankarskom poslovanju, kaže se u saopćenju Uprave Razvojne banke FBiH.

Ističe se da se ne protive bilo kakvom pregledu njihovog poslovanja od validnih institucija, ali isključivo po odredbama člana 72. i 86. Zakona o krivičnom postupku BiH i FBiH, odredbama Zakona o bankama, Zakona o Razvojnoj banci FBiH, kao i drugih propisa koje je naš punomoćnik istakao u svojim dosadašnjim primjedbama na rad Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Također, navodi se kako Finansijska policija FBiH radi po nalozima Kantonalnog tužilaštva koje treba da snosi odgovornost za ovakav rad i eventualno nanošenje štete ne samo Razvojnoj banci FBiH nego i privredi FBiH i bankarskom poslovanju kao cjeline finansijskog poslovanja FBiH.

Finansijska policija FBiH danas je saopćila da je privremeni prekid kontrole poslovanja Razvojne banke FBiH rezultat "opstrukcije i verbalnog terora koje je provodio njen direktor sa saradnicima prema inspektorima Finansijske policije FBiH od početka kontrole".

U saopćenju Finansijska policija navodi da su o razlozima privremenog prekida kontrole i do tada utvrđenim činjenicama i prikupljenim dokazima u postupku kontrole, njijhovi inspektori blagovremeno i detaljno obavijestili Kantonalno tužilaštvo Sarajevo.