BH-Gas
0

Ne očekuju se problemi u snabdijevanju gasom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Direktor BH-Gasa Almir Bečarević izjavio je da se ne očekuju problemi u snabdijevanju gasom tokom zime i da će sadašnje cijene sigurno ostati na snazi do kraja godine.

"U snabdijevanju BiH prirodnim gasom trenutno nema nikakvih problema, niti najava isporučioca za bilo kakvim redukacijama u toku sezone grijanja", kazao je Bečarević Feni.

Međutim, kako je dodao, problem sa kojim se možemo suočiti je ponavljanje gasnog spora između Ukrajine i Rusije.

"Ukrajinci zasad redovno plaćaju gas, ali hipotetički ako jedna faktura ne bude plaćena na vrijeme može doći do problema", dodao je Bečarević.

"Što se tiče cijena gasa uopće se ne razmatra njihovo povećanje i to mogu garantovati do kraja godine. Nadam se i nastojat ćemo sve da učinimo da to bude i do kraja sezone grijanja", kazao je on.

Po njegovim riječima, stanje je redovno izuzev problema koji postoji u Kantonu Sarajevo, a tiče se velikih dugovanja Sarajevo-gasa prema BH-Gasu.

"Taj dug može stvoriti neprilike u izmirenju naših obaveza prema ruskom isporučiocu u decembru ili januaru", upozorio je Bečarević, dodajući da se svi trebaju uključiti da se iznađe način izmirenja tih dugovanja budući da dolazi period veće potrošnje gasa.