biznis
0

Ne očekuje se uskoro pad cijene nafte

FENA
Dnevnik The Times piše u utorak o protestu vozača kamiona koji su došli u London kako bi zahtijevali od britanske vlade da poduzme hitne mjere s obzirom na prošlosedmični skok cijene nafte koja je dostigla 135 dolara za barel.

Transportne kompanije su prve osjetile posljedice zbog izuzetno visoke cijene nafte. Sindikati i kompanije poručuju britanskoj vladi da zaboravi na povećanje porez na gorivo s obzirom na to da se i dalje očekuje previsoka cijena nafte.

Ne pomogne li im britanska vlada, mogle bi se ponoviti blokade puteva i haos iz 2000. godine, piše Times. Vozači kamiona upozoravaju, prenosi ovaj list, da ako oni prestanu raditi, onda niko drugi neće moći raditi.

The Independent objavljuje sasvim drugačiju priču s naftnih polja u američkoj državi Pensilvaniji gdje biznis cvjeta kao nikada prije. Pensilvanija nije Kuvajt, ali sto barela sirove nafte u današnje vrijeme donosi pristojnu paru, piše Independent.

List navodi da velike kompanije sve više počinju tragati za naftom i naročito za plinom u Pensilvaniji i prenosi riječi naftaša iz ove države koji se sjećaju vremena kada su morali moliti naftne kompanije da od njih preuzmu sirovu naftu.

Danas je međutim situacija sasvim drugačija. S obzirom na ogromnu potražnju Kine i nevolje na Bliskom istoku, cijena nafte neće moći mnogo padati, piše Independent.