biznis
0

Ne očekuje se drugi talas svjetske krize

FENA
Globalna finansijska kriza još nije okončana, ali nema osnova da se očekuje njen drugi talas, izjavio je u srijedu vodeći savjetnik predsjednika Rusije Arkadij Dvorkovič.

Na godišnjoj Investicionoj konferenciji Rusije i članica Zajednice Nezavisnih Država (ZND), koja se održava pod pokroviteljstvom švajcarske banke UBS i posvećena je putevima oporavka, on je naglasio da u ruskoj ekonomiji posljednjih mjeseci nije zabilježeno veće slabljenje, da je inflacija nulta, a stopa nezaposlenosti u padu, prenio je Itar-Tas.

"Ti podaci podstiču optimizam, mada domaća potrošnja ne bilježi rast, a u pojedinim regionima čak i nastavlja da slabi", rekao je Dvorkovič i dodao da to znači da do sada nije zabilježen održivi rast.

Ističući da "nema osnova za ocijenu da je kriza okončana", on je izrazio nadu da će se, "poslije nekoliko mjeseci stabilnosti, preći na stabilan rast, već u 2010."

Dvorkovič je rekao da očekuje da će napori ruske vlade i poslovnog sektora, kao i vlada drugih država, dovesti do postizanja tog cilja.

On je odbacio kao netačne ocijene da je prije krize bilo takozvanog pregrijavanja ruske ekonomije i da je inflacija bila sa tim povezana.

Rusija prije krize nije dostigla svoj potencijal ekonomskog rasta, izjavio je Dvorkovič i naglasio da glavni razlog slabljenja vidi u smanjenju tražnje izvozne robe, prije svega proizvoda metalurgije.

Pad cijena nafte i odliv kapitala nisu bili uzroci koji su izazvali krizu u Rusiji, rekao je on i podvukao da su kompanije koje su investirale u osnovni kapital nastavile da ulažu u rusku privredu čak i u periodu krize.