Upozorenje za radnike
0

Ne nasjedajte na ponude za posao u inostranstvu

SRNA
Ranka Mišić
Ranka Mišić
Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske (RS) Ranka Mišić pozvala je radnike da ne nasjedaju lako na priče raznih udruženja i agencija koje nude poslove u inostranstvu i obećavaju visoke zarade.

"Svaki radnik mora dobro provjeriti ko mu nudi posao i šta mu nudi, ali moraju se konsultovati ili Zavod za zapošljavanje RS ili Agencija za zapošljavanje BiH, jer sve drugo je sumnjivo", rekla je Mišićeva Srni reagujući na probleme radnika iz BiH u Azerbejdžanu.

Ona je naglasila da bi bilo logično da svi koji u RS ili BiH traže radnu snagu, kontaktiraju Zavod za zapošljavanje RS ili Agenciju za zapošljavanje BiH jer je to jedini legalan i ispravan put.

"Ove dvije institucije su potpuno zaobiđene u ovom slučaju sa Azerbejdžanom. Radnicima su ugrožena ne samo radnička, već i ljudska prava, a nemaju od koga tražiti obeštećenje za sve kroz šta su prošli", rekla je Mišićeva. 

Prema njenim riječima, često  se dešavaju afere sa raznim posrednicima koji koriste nedovoljnu informisanost i težak materijalni položaj radnika i obećavaju im dobre zarade i uslove za rad. 

"Imali smo i slučajeve kada su radnici plaćali da bi dobili posao u inostranstvu, a onda navodni posrednik samo nestane. A s obzirom na naše zakonodavstvo, možete registrovati šta hoćete, raditi tri dana i nestati bez ikakve obaveze", navela je Mišićeva. 

Zaposleni u posredničkoj firmi "Serbaz" iz Gradiške Miroslav Vučenović rekao je Srni da je jutros počela isplata za oko 150 radnika iz BiH koji su u Azerbejdžanu radili šest mjeseci, kao i za one koji nisu još navršili šest mjeseci rada ali se iz nekih drugih razloga žele vratiti kući. 
"Kriza jeste bila, Vlada Azerbejdžana je kasnila sa isplatama, na jednom gradilištu radnici su umjesto tri obroka na dan počeli dobijati samo po dva sendviča", rekao je Vučenović. 

Prema njegovim riječima, firma "Serbaz" već četiri i po godine radi sa Vladom Azerbejdžana i šalje radnike iz BiH na građevinske poslove u tu zemlju. Trenutno u Azerbejdžanu radi oko 1 000 radnika iz BiH koji su tamo otišli posredstvom firme "Serbaz". 

"Trenutno oko 160 ljudi u BiH čeka da ode na rad u Azerbejdžan, među njima mnogi koji su tamo već radili, tako da oni dobrim dijelom demantuju svu medijsku prašinu oko ovog slučaja", rekao je Vučenović.   

Prema njegovim riječima, jednom kad se radnik vrati iz Azerbejdžana ničim nije obavezan da li će i kada će ponovo raditi u toj zemlji, ali se mnogi od radnika poslije dva mjeseca pauze ponovo prijavljuju za posao. 

Najbliže diplomatsko predstavništvo BiH, koje pokriva Azerbejdžan, udaljeno je 1 760 kilometara, i nalazi se u Istanbulu.