biznis
0

Nastavljen pad dionica na evropskim berzama

FENA
Evropske dionice oslabile su u četvrtak, predvođene bankovnim sektorom koji je pritisnula zabrinutost za špansku banku Bankija, nakon što su mediji izvijestili o masovnom povlačenju depozita, pojačavši strah od širenja grčke gospodarske krize.

Indeks Londonske berze FTSE pao je 1,6 posto 5.316 bodova, indeks Frankfurtske berze DAX za 1,1 posto na 6.312 bodova, dok je pariški CAC bio u minusu 1,2 posto i iznosio 3.011 bodova, javljaju agencije.

Španski berzovni indeks Ibex pao je gotovo dva posto, spustivši se na najnižu razinu od sredine 2003., nakon što je cijena dionica banke Bankia potonula više od 20 posto zbog izvještaja lista El Mundo da su klijenti u proteklih sedam dana povukli s računa više od milijardu eura.

U takvom je okruženju evropski bankovni sektor oslabio više od tri posto. Dan ranije izgubio je na vrijednosti pod pritiskom saopćenja Evropske centralne banke da je prestala osiguravati likvidnosti nekim grčkim bankama jer nisu uspješno dokapitalizirane.

U četvrtak su tako Banco Santander, Deutsche Bank, Societe Generale, Banco Popolare i UniCredit oslabili u rasponu od 1,7 do 4,3 posto.

Grčka će održati nove izbore 17. juna nakon što su birači odbacili mjere štednje koje su nametnuli Evropska unija i Međunarodni monetarni fond kao uvjet za velike kredite. To je potpirilo strah da Grčka morati napustiti eurozonu, prenosi business.hr.

Ulagače zabrinjava i mogućnost širenja problema iz Grčke na druge zemlje, poput Španije ili Italije.

"Veliki problem nije izlazak Grčke iz eurozone, već domino efekt", rekao je John Bearman iz britanske tvrtke Thomas Miller Investment.

Zabrinutost zbog Španije dodatno je porasla nakon što su podaci pokazali da je zemlja ponovno kliznula u recesiju u prvom tromjesečju, te nakon što su srednjoročni troškovi zaduživanja zemlje oštro porasli na aukciji obveznica.

Napetosti unutar evropskog bankovnog sistema pojačao je i rast kamata na međubankovne pozajmice po prvi puta otkako je ECB u decembru ponudio evropskim bankama jeftine trogodišnje kredite kako bi se odmrznula kreditna tržišta u eurozoni.

Indeks Tokijske berze Nikkei zaključio je trgovinu u plusu 0,9 posto, na 8.876 bodova.