FZZ
0

Nastavlja se politika zapošljavanja

FENA
Ekonomski stručnjaci upozoravaju da recesija u 2009. neće zaobići ni BiH, što će se sigurno odraziti i na tržište rada, bez obzira na pozitivne pokazatelje na tržištu rada u deset mjeseci prošle godine.

Federalni zavod za zapošljavanje (FZZ) će u ovoj godini nastaviti pružati podršku teško zapošljivim grupama nezaposlenih osoba ne samo podsticanjem njihovog zapošljavanja u firmama nego i podsticanjem njihovog samozapošljavanja tj. pokretanja malog biznisa te pripremom za tržište rada kroz edukacijske projekte.

To se prije svega odnosi na sufinansiranje zapošljavanja 120 osoba s invaliditetom i drugih teže zapošljivih grupa nezaposlenih osoba, kao i sufinansiranje zapošljavanja više od 300 mladih osoba bez radnog iskustva, rečeno je danas Feni u Federalnom zavodu za zapošljavanje.

U 2009. bit će realizirani i programi dokvalifikacije i prekvalifikacije. Cilj ove mjere je osposobiti nezaposlene osobe za potrebe tržišta rada te usavršiti znanja i vještine nezaposlenih osoba.

Kao u prošloj godini, i u ovoj će se implementirati Program zapošljavanja i samozapošljavanja povratnika, čime se želi dati doprinos održivom povratku. Za ovu namjenu, Federalni zavod za zapošljavanje je finansijskim planom predvidio izdvojiti 1.500.000 KM.

Značajan dio aktivnosti bit će usmjeren na zapošljavanje demobiliziranih boraca u sklopu Programa zapošljavanja pripadnika boračke populacije za čiju je realizaciju Vlada Federacije BiH formirala interresornu grupu.

Osim toga Zavod će u partnerstvu s UNDP-om implementirati projekt zapošljavanja mladih, a mladi su ciljna grupa u još jednom projektu koji implementira organizacija GOPA, gdje Zavod također ima značajnu ulogu. Oba ova projekta bit će realizirana u tri godine.

U ovoj godini bit će izrađena finalna verzija propisa kojim će se regulirati djelovanje privatnih agencija za zapošljavanje u skladu sa standardima Evropske unije i Međunarodne organizacije rada, što treba unaprijediti usluge posredovanja na tržištu rada.