Nemir među investitorima
0

Nastavak pada berze u Dubaiju i Abu Dhabiju

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Berze u Dubaiju i Abu Dhabiju oslabile su danas za 6,25, odnosno 5,91 odsto, čime je nastavljen trend velikih gubitaka usljed bojazni od neisplaćivanja dugova kompanije Dubai World.

Investitori su uznemireni saopštenjem Ministarstva finansija Ujedinjenih Arapskih Emirata o tome da Vlada neće garantovati isplatu duga od 59 milijardi dolara, iako je Dubai World konglometar pod državnom kontrolom.

     Konglomerat  je saopštio da želi da se izmijene uslovi otplate dijela duga u iznosu od 26 milijardi dolara, kao i da restrukturiše svoje kompanije koje duguju novac.
   
     Indeks DFM u Dubaiju izgubio je 121,3 poena i pao na nivo od 1 819,33 poena, dok je indeks berze u Abu Dabiju oslabio za 157,68 poena i sada iznosi 2 510,55 poena.

  Od ponovog otvaranja berezi poslije četvordnevnog muslimanskog vjerskog praznika, akcije na finansijskom tržištu u Dubaiju oslabile su za 13 odsto, dok je Abu Dhabi izgubio procenat više.

  Sektor nekretnina u Dubaiju oslabio je danas za 8,55 odsto, a finansijski i investicioni sektor zabilježio je pad za 9,6 odsto.

   Gigant na tržištu nekretnina "Emar" potonuo je za 9,87 odsto, a kompanija "Dubai Islamic" izgubila je 9,84 odsto vrijednosti.