Novi Grad
0

Nastavak aktivnosti na izgradnji A-transverzale

FENA
U 2009. bit će revidirane projektne dokumentacije za A-transverzalu te nastavljene aktivnosti na rješavanju imovinskopravnih odnosa, zaključeno je na sastanku kojem su prisustvovali načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić, ministar prometa i komunikacija Mihajlo Krmpotić i direktor Direkcije za ceste KS-a Adem Zolj.

Hadžić je istakao da je izgradnja A-transverzale spada u jedan od projekata poboljšanja saobraćajne situacije u Sarajevu, odnosno, rasterećenja saobraćaja na Dobrinji.

Projektna dokumentacija za A-transverzalu urađena je prije 22 godine, a trasa saobraćajnice planirana je od SOS sela na Mojmilu do Sarajevskog aerodroma.

Direkcija za ceste Kantona Sarajevo i Ministarstvo prometa i komunikacija u budžetu za 2010. planiraju dva miliona KM za realizaciju ovog projekta.

Na sastanku je dogovoren i nastavak rekonstrukcije ulice Safeta Hadžića, zatim sanacija ulice Adema Buče (od raskrsnice s ulicom Safeta Zajke do OŠ "Avdo Smailović").

Općina je prihvatila učešće u finansiranju rekonstrukcije Bojničke ulice koja teritorijalno pripada općini Ilidža, ali svakodnevno je koriste stanovnici Ahatovića, Bojnika, Dobroševića i Reljeva.

Krmpotić i Zolj su iskazali žaljenje zbog nedostatka sredstava za realizaciju izgradnje mosta u Buča Potoku, ali su najavili da će biti planirana sredstva za rješavanje imovinskih odnosa.

Na sastanku je bilo riječi o reklamnim panoima bez odobrenja za postavljanje na javnim površinama te je dogovoreno njihovo uklanjanje, saopćeno je iz Pres-službe Općine Novi Grad Sarajevo.