Desnica Radivojević
0

"Naša konkurentnost je jako niska i to se mora mijenjati"

FENA
Banjaluka
Banjaluka
Federalni ministar trgovine Desnica Radivojević izjavio je danas u Banjoj Luci da kada je u pitanju taj bh.entitet, Sporazum zemalja članica centralnoevropske zone slobodne trgovine (CEFTA) nije u punoj mjeri dao rezulatate, iako postoji rast izvoza za oko 10,5 procenata od 2007., ali da su se slabosti pokazale ukoliko se pogleda konkurentnost i struktura izvoza.

"Naša konkurentnost je na jako niskom nivou i kada je u pitanju EU i CEFTA Federacija BiH ima dva i po puta veći uvoz od izvoza, a zemlja koja ima takve pokazatelje ima jako lošu konkurentnost“, ukazao je Radivojević, koji učestvuje u radu regionalne konferencije zemalja članica te centralnoevropske zone slobodne trgovine koja se danas održava u Banjoj Luci.

Kada je u pitanju struktura izvoza vidljivo je, kaže, da se izvozi 60 do 70 posto prirodnih resursa u proizvodu, što nije dobro, jer su ti procenti kod zemalja EU pa i njenih novijih članica znatno manji.

"To znači da je neophodno još puno raditi na znanju, tehnologiji, inovacijama i stvarati daleko veću konkurentnost. To je ono od čega svi u BiH bolujemo, jer nemamo dobar brend, proizvod koji možemo plasirati i u EU i CEFTA-u", naglasio je federalni ministar trgovine.

Dodao je da nadležne institucije moraju iznaći način, a koji nije protivan Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, da bi se pomoglo domaćem proizvodu, a mogućnosti ima kao što to rade i druge zemlje kroz smanjenje akciza, podsticaje i drugo.

Komentirajući kako otkloniti velike probleme na granicama zbog činjenice da se ne priznaju certifikati laboratorija u BiH, Radivojević je mišljenja da se treba primjenjivati paritet da bi se otklonili problemi bh.privrednika koji izvoze robu u zemlje CEFTA-e.

"CEFTA je i šansa i izazov“, zaključio je Radivojević i ukazao da nije dobro i da postoje veliki dispariteti u izvozu.

Ministar trgovine i turizma RS-a Predrag Gluhaković ističe da je prilika da se i na ovoj regionalnoj konferenciji razmotre svi prisutni problemi te dobiju potrebni odgovori, pa i na pitanje koji su to pravilnici koji se moraju primjenjivati u svim zemaljama CEFTA-e, a na što ukazuju bh.privrednici.

Gluhaković je dodao i da se mora definirati koje su to certificirane laboratorije u BiH koje odgovaraju evropskim standardima kako s tim dokumentima bh. izvoznici ne bi imali probleme na granicama prilikom izvoza robe i čekali i po mjesec i više dana.

"Otvorit ćemo i danas pitanje jedinstvenog pravilnika od kontrole robe i usluga na granicama zemalja CEFTA-e“, kazao je on ukazavši da se ne može dozvoljavati da se ne priznaju certifikati bh.laboratorije.

Na ovoj regionalnoj konferenciji učestvuju predstavnici Srbije, Hrvatske, Crne Gore, a Moldavija i Makedonija nisu uputile svoje predstavnike zbog, naveli su, pregovora sa Svjetskom trgovinskom organizacijom.

Učesnici iz Srbije i Hrvatske su na nivou pomoćnika resornih ministarstava, odnosno prisutan je državni sekretar u hrvatskom ministarstvu poljoprivrede, dok su iz Crne Gore stigli privrednici te ambasador te zemlje u BiH.

Rad konferencije odvija se putem plenarne sjednice i diskusija o temama, kojima će se obraditi različiti aspekti prednosti i nedostataka u provođenju CEFTA-e, uključujući iskustva iz pojedinih zemalja članica i prijedloge za unapređenje saradnje i otklanjanje problema radi punog provođenja CEFTA-e.