PPDIVUT
0

Napadi na sarajevski Klas nemaju nikakvo opravdanje

FENA
Gotovo svakodnevno se od sarajevske kompanije Klas traži da tobože zaštiti potrošače nižim cijenama svojih proizvoda, čime se namjerno zamjenjuju teze ko koga i od koga treba da štiti, saopćio je danas Samostalni sindikat PPDIVUT.

Dok sve vlade u svijetu investiraju u spašavanje proizvodnje i što veću održivost radnih mjesta, vlade u BiH, nažalost, umjesto da zaštite, prepuštaju radnike i njihove kompanije da se same suprotstavljaju nasrtajima na njihov opstanak i golu egzistenciju, koja je, i pored toga, sve neizvjesnija.

Frapantno je, navodi PPDIVUT, da napadači kriju činjenice da su od 1.januara 2006. godine, od primjene PDV-a pekarski proizvodi poskupjeli za 30 posto, u čemu je i 17 posto PDV-a, što znači da je za dvije godine proizvodna cijena pekarskih proizvoda povećana za 13 posto.

Od energenata jedino je nafta pojeftinila u prosjeku za oko 12 posto, a plin i struja su poskupjeli 30 posto. Mali pekari pokrivaju BiH tržište s 55 posto, od kojih dvije trećine ne plaćaju PDV, što im omogućava 17 posto jeftinije pekarske proizvode.

Ako se tome doda da kupuju i brašno bez PDV-a, onda mogu s cijenom svojih proizvoda ići još znatno niže. Tome treba dodati i značajan utjecaj transportnih troškova na cijene uvezene pšenice.

Ona koja se uvozi iz Njemačke, sa 163 eura povećava se transportom do BiH na oko 200 eura, iz Italije sa 178 na 218 eura, iz Francuske sa 143 na 180 eura itd.

Ovi podaci dovoljno govore da svi napadi na radnike i kompaniju „Klas“ Sarajevo nemaju nikakvo opravdanje, niti se mogu potkrijepiti objektivnim argumentima.

"Nažalost, tome je nasjeo i federalni ministar trgovine Desnica Radivojević, kojeg ovom prilikom pozivamo da prisustvuje sjednici Glavnog odbora Samostalnog sindikata PPDIVUT BiH, koja će se održati 19. februara u Tuzli i da članove Glavnog odbora uvjeri u tačnost svojih navoda", stoji u saopćenju PPDIVUT-a.

Na ovoj sjednici Glavnog odbora detaljno će se razmotriti napadi na radnike "Klasa“ i zauzeti stavovi o načinima suprotstavljanja tome.