biznis
219

Nakon što je grad ostao bez ijedne banke: U Bosanskom Petrovcu se otvara BBI banka

Klix.ba
Načelnik Općine Bosanski Petrovac razgovarao je jučer sa Amerom Bukvićem, generalnim direktorom Bosna Bank International d.d. Sarajevo, i dogovoreno je da u petak 11. decembra bude svečano otvaranje poslovnice ove banke u Bosansko Petrovcu.

Nakon što je prije skoro mjesec dana Agencija za bankarstvo zatvorila Banku Srpske Bosanski Petrovac je ostao i bez jedinog bankarskog šaltera, što je izazvalo probleme građanima, malim obrtnicima i poljoprivrednicima.

"Ponudili smo bankama besplatan prostor u Zgradi Općine da otvore svoju poslovnicu, i prva banka koja je prihvatila bila je BBI. Iz ove banke su prepoznali problem te su hitno reagirali i opremili poslovnicu, za dva dana je otvaranje i nudit će usluge građanima, i pravnim licima. Mi kao općinska administracije učinili smo sve da građani dobiju bankarske usluge, u čemu smo evo i uspjeli", rekao je Hujić.

BBI banka će osim platnog prometa u ovoj novoformiranoj poslovnici nuditi i sve druge bankarske usluge. U USK bit će ovo treća općina u kojoj je prisutna BBI banka, nakon Bihaća i Cazina. Putem BH mreže bankomata u kojoj je BBI banka učestvuje sa još četiri bh. banke, novac je moguće podignuti na preko sto bankomata u cijeloj Bosni i Hercegovini.

"Ova banka je stabilna iz nje stoje strani osnivači. Sigurni smo da će banka poslovati i u narednih sedam godina na koliko smo sklopili ugovor, i da građani ponovo neće strepiti za svoj novac", istaknuo je načelnik Hujić.

Osnivači BBI su iz zemalja bogatog Zaljeva, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirati, i spadaju medu najjače svjetske finansijske institucije, koje svojim sredstvima od preko 22 milijarde USD stoje iza svih njenih poslovnih aktivnosti.