biznis
0

Nakon potpisivanja sporazuma s EU nove mogućnosti za biznis i investiranje

FENA
Bosna i Hercegovina je pred neposrednim potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, što je posebno važno s aspekta biznisa i stvaranja povoljnijih prilika za investiranje, istaknuto je danas na Investicijskoj konferenciji Kantona Sarajevo.

Šef Delegacije Evropske komisije u BiH Dimitris Kourkoulas u obraćanju naglasio je da će novo poglavlje u odnosima BiH i EU doprinijeti stabilnosti i povoljnijem okruženju za potencijalne investitore.

  • Proširenje EU je širenje zone evropskih vrijednosti, a BiH je izabrala taj put - kazao je Kourkoulas pozivajući predstavnike vlada i poslovne zajednice da promoviraju te vrijednosti te na provođenje ekonomskih reformi.

Slovenija je među vodećim vanjskotrgovinskim parterima BiH, a slovenska preduzeća su aktivna na području investiranja u našoj zemlji. Značajnije investicije, podsjetila je ambasadorica Slovenije u BiH Nataša Vodušek, bile su u trgovini, industriji, turizmu, energetici.

Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije Fahad bin Abdul Mushin al-Zeid kazao je da BiH ima velike potencijale za investiranje te da vlada BiH i diplomatska predstavništva naše zemlje moraju aktivnije promovirati poslovne prilike u BiH.

Mađarska je dugoročno zainteresovana za privrednu saradnju s ovom regijom i BiH. Robna razmjena dviju zemalja lani je prevazišla 400 miliona eura uz dinamični razvoj bh. eksporta prema Mađarskoj.

No, nivo ulaganja od oko 62,5 miliona eura, kako je kazao mađarski ambasador Imre Varga, daleko je ispod realnih mogućnosti. Mađarska je zainteresovana za investiranje u izgradnju infrastrukturne mreže zemlje, koridora V-C (cestovni i željeznički pravac), vodovode, ulaganja u telekom sektor, razvoj nekretnina,područje reciklaže, poljoprivredu i dr.

Vijeće stranih investitora, prema riječima direktora Tie Sosnowski, spremno je raditi sa Sarajevskim kantonom na promociji stranih ulaganja i potaći investitore za dolazak u BiH.