biznis
0

Nakon Kineza i Rusi žele preuzeti kanadski Potash

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski proizvođač umjetnih gnojiva Phosagro planira objaviti ponudu za preuzimanje kanadskog konkurenta Potasha.

Kako prenosi Reuters, koji citira ruski list Vedomosti, predsjednik uprave Phosagra Vladimir Litvinenko zatražio je od ruskog premijera Vladimira Putina da odobri potencijalnu akviziciju, a od ruskih banaka da osiguraju potrebna sredstva.

Proteklih nekoliko sedmica navedenu je transakciju pokušavao osigurati kineski kemijski koglomerat Sinochem, no kako nije imao podršku tamošnje vlade odustao je od tog posla.

Kineska vlada izjavila da banke u državnom vlasništvu neće kreditirati potencijalnu akviziciju, što preuzimanje Potasha čini gotovo nemogućim za Sinochem jer je australski rudarski div BHP Billiton ponudio čak 39 milijardi dolara.

Kanadski se regulatori još uvijek nisu očitovali o toj ponudi, a kako pišu Vedomosti, čelnik Phosagra je izjavio da dobro poznaje dužnosnike kanadske vlade koji se ne protiv savezu s Rusijom.

Navodno, Phosagro je osigurao preliminarne sporazume s kanadskim bankama koje su pristale osigurati polovinu potrebnih sredstava za planiranu transakciju dok bi ostatak trebale osigurati ruske banke, pišu Vedomosti koji ne preciziraju vrijednost Phosagrove ponude za Potash.

Važnost navedene kanadske kompanije izvire iz njezine dominacije na tržištu te brojni analitičari smatraju da bi preuzimanje od BHP-a moglo imati negativne implikacije na cijenu i opskrbu mineralnim gnojivima širom svijeta.