UIO
0

Najviše prikupljenih prihoda od početka rada uprave

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Uprava za indirektno oporezivanje BiH u martu je na Jedinstveni račun ukupno prikupila bruto prihode u iznosu od 470 miliona KM.

Ovo je za 17 posto ili 67 miliona KM više nego u istom periodu prošle godine, a ujedno je i najviše prikupljenih prihoda u mjesecu martu od početka rada UIO.

Osnovni razlozi ovako velikog povećanja prikupljenih prihoda od indirektnih poreza u martu 2011. su brojne mjere koje je u proteklih mjesec dana sa službenicima UIO preduzeo novi v.d. direktor UIO-a Miro Džakula, saopćeno je iz Uprave.

Uvođenje reda, rada i discipline te bezuvjetnog poštivanja zakonskih propisa provedeno je i donošenjem 50 rješenja o premještajima službenika UIO. Među njima se nalazi osam šefova carinskih ispostava i četiri vođe carinskih referata. Na taren je otišlo upustvo da se kineska roba može cariniti isključivo u četiri regionalna centra UIO: Banja Luka, Mostar, Sarajevo i Tuzla. Osim toga, automobili se mogu cariniti u carinskoj ispostavi najbližoj mjestu prebivlašta osobe koje uvozi automobil ili sjedištu pravnog subjekta uvoznika.

U međuvremenu pokrenuto je i 16 disciplinskih postupaka protiv službenika UIO koji su bili privedeni na obavještajne razgovore u nedavno održanoj zajedničkoj akciji "CARINA".

Pored rada na povećanju carinske vrijednosti roba koje se uvoze, pa samim tim i naplate uvoznih dažbina u skladu sa zakonskim propisima, inspektori UIO već su počeli i s kontrolama zahtjeva za povrat PDV-a koji su u posljednjih nekoliko mjeseci značajno rasli. Sve pomenute mjere uticale su na značajan porast prihoda od indirektnih poreza u martu 2011., saopćila je Uprava za indirektno oporezivanje i dodala da značajnije rezultate očekuje i u sljedećih nekoliko mjeseci.

U prvom kvartalu 2011. godine korisnicima prihoda s Jedinstvenog računa UIO raspoređeno je milijardu i 94 miliona KM indirektnih poreza, u šta je uključeno i 25 miliona KM posebne putarine za izgradnju autoputeva.

Za finansiranje institucija BiH doznačeno je 168 miliona KM, Federaciji BiH 580 miliona KM i 13 miliona KM putarine, Republici Srpskoj 289 miliona KM i 9 miliona KM putarine, a Distriktu Brčko 32 miliona KM i pola miliona KM putarine.

Entiteti i Distrikt Brčko su dobili po osam posto prihoda više negu u prvom kvartalu prošle godine, navodi se u saopćenju.