Mustafa Mujezinović
0

'Najveći uspjeh - uspostavljanje likvidnosti trezora'

FENA
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
Mustafa Mujezinović (Foto: Sarajevo-x.com)
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Mustafa Mujezinović večeras je na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH (ESV) u Sarajevu, govoreći o aktuelnim reformama, izjavio da je najveći uspjeh federalne Vlade u posljednjih šest do sedam mjeseci to što je uspostavila likvidnost trezora i spasila FBiH od finansijskog kolapsa.

"Ima problema ali ćemo u idućoj godini raditi kao proteklih mjeseci i poduzimati mjere kako bi se likvidnost zadržala. U narednoj godini, nadamo se, da će biti usvojen i zakon o fisikalnoj odgovornosti", kazao je premijer Mujezinović.

On je dodao da su u proceduri tri socijalna i tri boračka zakona koji predviđaju red u transferima prema pojedincima napomenuvši kako će Vlada u narednom periodu, nakon stabilizacije stanja, otpočeti i sa spašavanjem privrede i razvojnim projektima jer su ti segmenti zapostavljeni.

"Ministar finansija i ja imamo dogovor da drugo polugodište nakon stabilizacije bude razvojno a imamo i plan da u naredne tri godine smanjimo doprinose za 4,5 posto, kazao je Mujezinović.

  • Novim zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti u FBiH želimo ignorirati davanja koja su do sada bila uređena raznim uredbama, kazao je premijer. Želimo da se urade jedinstveni koeficijenti.

Također, premijer je rekao da je Vlada uradila budžet za 2010. godinu i da je 85 posto tog budžeta raspoređen po zakonskim obavezama, a ono ostalo uglavnom za podsticaje i da nema razloga da ga Parlament ne prihvati te da je i manji u odnosu na budžet za 2009. Godinu i da iznosi 1,74 milijarde.

Premijer je također naglasio kako Vlada ima na raspolaganju novac za izgradnji koridora Vc, novac za izgradnju pruga, za gradnju hidroelektrane "Ugar", zajedno sa RS-om, te da stoji 30 miliona eura Kuvajtskog fonda i da je planirano 70 miliona dolara za finansiranje malih i srednjih preduzeća.

Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda govoreći ESV-u o implementaciji 'stand bay' aranžmana sa MMF-om između ostalog kazao je da je Vlada FBiH u idućoj godini planira izradu zakona o imovinskom cenzusu i transparentan sistem naknada, odnosno novi zakon o plaćama.

Bevanda je kazao da je federalna Vlada ove godine svjesno uzela kredit kod komercijalnih banaka da ne bi bilo sloma Federacije i da je taj novac bankama vraćen. Također, dodao je, da sadašnji aranžman sa MMF-om nije dužničko ropstvo i da se može otkazati u svakom trenutku.

Ekonomsko-socijalno vijeće večeras je prihvatilo Izvještaj o realizaciji zaključaka sa sjednica Vijeće u periodu 1. januar 2008. godine - 1. oktobar 2009., a koji je pripremio sekretarijat ESV-a. Iz izvještaja se vidi da je Vijeće u tom periodu razmatralo 99 tačaka i održalo ukupno 19 sjednica.

Također, članovima ESV-a predstavljen je i dokument "Nova politika inspekcije rada" koji je pripremila Federalna uprava za inspekcijske poslove a koji će biti upućeni na razmatranje vladi Federacije. Vijeće je preporučilo Vladi da se ovaj dokument prihvati kao program rada Federalne inspekcije rada za 2010. godinu.

Sljedeća sjednica ESV-a zakazana je za 29. decembar a na njoj bi trebalo biti razmatran budžet za narednu godinu i plan rada Vlade također za narednu godinu.