biznis
1

Najveći ugovor u historiji industrije čipova: Qualcomm preuzima NXP Semiconductors za 47 milijardi dolara

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Najveći američki proizvođač čipova za mobilne telefone Qualcomm, preuzet će holandsku kompaniju NXP Semiconductors za 47 milijardi dolara, s ciljem ubrzanja ulaska u nove industrijske oblasti.

Qualcomm, sa sjedištem u San Diegu, pristao je platiti 110 dolara u gotovini po akciji NXP-a, najvećeg dobavljača čipova koji se koriste u automobilskoj industriji, što je za 11 posto više od cijene postignute zatvaranju berze.

Sporazum će se finansirati raspoloživim gotovinskim sredstvima Qualcomma, kao i emisijom novog duga. Glavni izvršni direktor Qualcomma, Stevena Mollenkopfa, smatra da će ovaj ugovor, najveći u historiji industrije čipova, ubrzati ulazak njegove kompanije na rastuće tržište automobilske elektronike.

NXP, čije je sjedište u holandskom gradu Eindhovenu, snažan je igrač u tom sektoru nakon što je prošle godine kupio kompaniju Freescale. Ova kupovina je Qualcommov odgovor na usporavanje rasta tražnje za pametnim telefonima, od kojih potiče najveći dio prihoda kompanije.

Qualcomm predviđa da će dvije firme, čiji će zajednički prihod iznositi više od 30 milijardi dolara, imati proizvode koji mogu osigurati prodaju na tržištima u vrijednosti većoj od 138 milijardi dolara do 2020. godine.

Američka firma prognozira da će, dvije godine po okončanju transakcije, Qualcomm godišnje ostvarivati uštedu troškova od 500 miliona dolara.

Vrijednost akcije NXP-a je porasla za 1,7 posto, na 100 dolara u trgovanju u New Yorku, dok je Qualcomm skočio za 3,1 posto, na 70 dolara.

Vezani članci