biznis
0

Najveća japanska javna ponuda dionica Sony Financiala u 2007.

FENA
Finansijski ogranak korporacije Sony, Sony Financial Holdings Inc., u četvrtak će debitirati na finansjskim tržištima u, kako se očekuje, najvećoj ovogodišnjoj prvoj javnoj ponudi dionica u Japanu.

Očekuje se da će time biti prikupljeno 348 milijardi jena (3 milijarde dolara), s cijenom od 400.000 jena po dionici.

Sonyjev bi udjel u podružnici čije poslovanje obuhvaća upravljanje osiguravateljskim firmama i jednom Internet bankom trebao pasti sa 100 na 60 posto, a očekuje se da će ostvarene prihode ponovno uložiti u svoj središnji dio poslovanja s elektronikom.

Sony Financialov Sony Life Insurance Co. bi od prikupljenog iznosa oko 16,5 milijardi jena trebao upotrijebiti za pokretanje zajedničkog ulaganja s nizozemskim osiguravateljem AegonBV-om u ponudu pojedinačnih godišnjih osiguranja.

Ukupno će biti ponuđeno 725.000 dionica, uz opciju za prodaju dodatnih 70.000 u slučaju snažne potražnje.

Sony je, kako prenose agencije, saopćio kako se nada da će mu ta ponuda pomoći ostvariti dobit u visini 14 milijardi jena u fiskalnoj godini koja u toj kompaniji završava 31. marta.

Sony Financial, utemeljen 2004., očekuje dobit prije oporezivanja u visini 26 milijardi jena, u usporedbi s 18,3 milijarde zabilježenih u protekloj fiskalnoj godini.