Kina
0

Najniži rast inflacije u 22 mjeseca

FENA
Inflacija je u novembru u Kini rasla najslabijim tempom u skoro dvije godine dajući time prostor centralnoj banci te zemlje za daljnje smanjenje kamatnih stopa radi poticaja rasta privrede, koja je četvrta po veličini na svijetu.

Potrošačke cijene u Kini su prošlog mjeseca povećane 2,4 posto u odnosu na isti mjesec lani, nakon rasta od četiri posto u oktobru, pokazali su podaci nacionalnoga statističkog ureda.

Novembarski rast inflacije bio je manji od 3,3 posto, koliko su očekivali analitičari, prenijela je agencija Bloomberg.

Sniženje cijena hrane i sirovina u Kini prijeti da dovede do deflacije, koja se širi iz Evrope i SAD-a, i oteža vladi te zemlje da potakne rast privrede.

Kineski zakonodavci, koji su prije 10 mjeseci vodili bitku protiv inflacije koja je bila na 12-godišnjem maksimumu, sada pokušavaju spriječiti klizanje cijena, profita i potrošnje jer globalna recesija prijeti da gurne kinesku privredu u duboku krizu.

"Usporavanje inflacije dat će više prostora centralnoj banci za smanjenje kamatnih stopa radi poticanja privrednog rasta", kazao je ekonomist Lee Wei i dodao da bi, po najgorem scenariju, u slučaju deflacije proizvođači bili prinuđeni sniziti cijene, ostvarivati manji profit i snižavati plaće, što bi onda dovelo do pada potrošnje.