biznis
0

Najkasnije za 12 mjeseci završetak Bosmal City Centra

FENA
HVB Central Profit Banka, Nova banjalučka banka i Bosmal City Centar danas su u Sarajevu potpisali ugovor o finansiranju dovršetka građevinskih radova na Bosmal City Centru.

Ugovor je vrijedan 36 miliona KM i dio je dogovora između HVB Central Profit Banke i malezijske Bank Islam Malavsia Berhard. Prema tom ugovoru za završne radove na Bosmalu HVB Central Profit Banka izdvaja 26 miliona KM , a Nova banjalučka banka oko 10 miliona KM.

Kako je istaknuo danas na konferenciji za novinare u Sarajevu Edin Šabanović, generalni direktor Bosmal City Centra, visina potrebnih ulaganja za završetak radova na Bosmalu je oko 50 miliona KM, a radovi bi trebali biti završeni najkasnije za 12 mjeseci.

U izgradnji i opremanju objekta angažirano je 65 firmi sa preko 3.500 radnika i , prema Šabanovićevim riječima , u njega je do sada uloženo oko 100 miliona KM.

Šabanović je, ovom prigodom, negirao i navode pojedinih medija da zgrada Bosmala tone, naglasivši da je to čista «nebuloza», te da je 250.000 eura uloženo na ispitivanje tla i analiziranje adekvatnih temelja prije gradnje objekta.

Izgradnja kondominijuma Bosmal City Centar počela je u novembru 2001. godine. Sa svojih 118 metara visine Bosmal City Centar će biti najviši stambeni objekat na Balkanu. Na najvišoj tački objekta nalazit će se panoramski restoran sa kojega će se pružati izvanredan pogled na Grad. U komercijalnom dijelu, koji je će biti otvoren za sve građane su dva restorana i meeting bar, supermarket, frizerski i kozmetički saloni, stomatološka ordinacija, ambulanta, oftamološka ordinacija i optika, krznarski salon, draguljarnica, prodaja umjetnina, butici sa ekskluzivnom robom.

Centar nudi 306 stambenih jedinica - osam penthausa i 298 stanova, organiziranih u 14 tipova, veličine od 80 do 220 metara kvadratnih, koje devet brzih liftova povezuje sa garažno-poslovnim dijelom objekta.

Stanari će biti apsolutno bezbjedni, jer će cijeli objekt nadzirati služba osiguranja koja će imati na raspolaganju preko 200 kamera, senzore i druga najsavremenija pomagala. Sa recepcije se kontroliraju komunikacijski prostori u centru, poslovni dio i podzemna garaža sa 400 parking mjesta.