Cijene u regiji
0

Najjeftiniji stanovi u Podgorici, Sarajevu i Skoplju, najskuplji u Zagrebu i Beogradu

Anadolija
Cijene nekretnina na zapadnom Balkanu u protekle tri godine su konstantno padale, ali trenutno su stabilizirane i ne očekuje se dodatni pad cijena stanova i kuća.

Novinari agencije Anadolija (AA) istražili su cijene nekretnina u regiji i saznali da su najjeftijini stanovi u Podgorici, Sarajevu i Skoplju, a najskuplji u Zagrebu i Beogradu.

Prema posljednjim istraživanjima tržišta, prosječna cijena kvadratnog metra stana u Sarajevu iznosi 2.100 KM, što je oko 1.020 eura.

Direktor i vlasnik agencije Sigenx iz Sarajeva Spaho Ljajić izjavio je za Anadoliju da se cijene nekretnina u glavnom gradu Bosne i Hercegovine kreću od 650 do do 1.500 eura, zavisno od lokacije.

Slično kao i u Sarajevu, prosječna cijena stanova u glavnom gradu Makedonije, Skoplju, iznosi 1.000 eura po kvadratu.

Prema podacima Zavoda za statistiku Crne Gore, cijena kvadratnog metra stana u Podgorici je za oko 100 eura niža u odnosu na početak ove godine i trenutno iznosi oko 1.000 eura.

Od zemalja u regiji zapadnog Balkana, ubjedljivo naskuplji stanovi su u Hrvatskoj. U Zagrebu, glavnom gradu te zemlje, prosječna cijena kvadratnog metra stana u augustu 2012. iznosila je 1.701 euro, što je za 4,2 posto niže u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U Srbiji su stanovi, i pored pada cijena u odnosu na prošlu godinu, i dalje među najskupljima u regiji, pa tako prosječna cijena stana u Beogradu iznosi 1.250 eura, što je za oko 250 eura manje nego prošle godine.

Predstavnica agencije Continetal 100 iz Beograda Ana Senić za agenciju Anadolija je izjavila da prosječna cijena kvadratnog metra stana u opštini Stari Grad u Beogradu iznosi od 1.400 do 2.500 eura, dok su u drugim opštinama cijene niže i mogu se naći stanovi sa cijenom od 1.000 eura po kvadratu. Senić je istakla kako su pod utjecajem globalne krize i cijene nekretnina u Srbiji posljednjih godina zabilježile znatan pad.

Najnoviji izvještaj specijaliziranog portala "Global Property Guide" pokazao je da, zbog posljedica finansijske krize, cijene nekretnina u evropskim zemljama padaju dramatičnom brzinom, ali su i dalje znatno veće od cijena u zemljama zapadnog Balkana.

Prema istraživanju "Global Property Guidea", najskuplji stanovi u Evropi su u Monaku, gdje prosječna cijena kvadratnog metra stana iznosi 39.421 euro. Nakon Monaka, najskuplje nekretnine su registrovane u Velikoj Britaniji, gdje cijena kvadratnog metra stana u svim većim gradovima u zemlji iznosi oko 15.180 eura, dok je u Francuskoj prosječna cijena kvadratnog metra stana 13.380 eura, a u Švicarskoj 11.397 eura.

Prema istom izvoru, najjeftiniji stanovi u zemljama Evropske unije su u Bugarskoj, gdje prosječna cijena kvadratnog metra stana iznosi 1.305 eura, Mađarskoj 1.645 eura i Malti 1.847 eura.

Global Property Guide procjenjuje da cijena kvadratnog metra stana u svim većim gradovima Turske iznosi 3.380 eura, u Švedskoj 6.991 euro, Sloveniji 2.786, Italiji 7.213, Njemačkoj 3.094, Danskoj 3.094 i Austriji 5.109 eura.