biznis
0

Najgora sedmica na svjetskim berzama u zadnjih nekoliko godina

FENA
Bijeg ulagača od rizika protekle sedmice na globalnim tržištima dionica oštro je korigirao vrijednosti blue-chip dionica te izbrisao sve dobitke ostvarene od početka godine.

Njujorški Dow Jones izgubio je 4,2 posto na vrijednosti, spustivši se na 12.114 bodova i zabilježivši najveći postotni gubitak na sedmičnoj razini u zadnjih više od četiri godine. Tehnološki Nasdaq potonuo je gotovo šest posto, najviše u zadnje dvije i po godine, zaključivši trgovanje na 2.368 bodova U mjesecu februaru Dow je izgubio 2,8 posto na vrijednosti, a Nasdaq 1,9 posto.

Vrijednost dionica na berzi u New Yorku u utorak je zabilježila najveći pad u jednom danu od terorističkih napada 11. septembra 2001., uz pad Dow Jones indeksa za rekordnih 416 bodova. Veliki pad cijena kineskih dionica, slabosti u nekim ključnim pokazateljima američkog gospodarstva i vijest da je potpredsjednik SAD-a Dick Cheney bio očita meta talibanskog samoubilačkog napada u Afganistanu potaknuli su rasprodaju na Wall Streetu.

Rušenje glavnog indeksa vrijednosti dionica u Kini u utorak za čak devet posto prestrašilo je investitore i potaknulo bijeg u sigurnije vrijednosnice. Široka i agresivna prodaja američkih dionica trajala je cijelo poslijepodne nakon porasta zabrinutosti za gospodarstvo SAD, tržište hipotekarnih zajmova i realnu vrijednost dionica.

Tokom utorka Dow indeks pao je za čak 546,20 bodova ili 4,3 posto, ali se krajem trgovanja nešto oporavio i zaustavio se na minusu od 416,02 bodova ili 3,29 posto, na konačnih 12.216 bodova. To je bio najgori pad Dow Jonesa od 17. rujna 2001. prvog dana trgovanja nakon terorističkih napada na SAD, kada je pao 684,81 bod ili 7,13 posto.

Pad je zahvatio sve sektore tržišta i u utorak je u vrijednosti američkih dionica ukupno izgubljeno 632 milijarde dolara, prema izračunu Standard & Poor's Corp. Indeks šireg tržišnog zahvata, S&P 500 zabilježio je pad od 50,33 boda ili 3,5 posto na 1.399, što je njegov najveći dnevni gubitak od ožujka 2003. Indeks tehnoloških dionica Nasdaq potonuo je za 96,66 bodova ili 3,9 posto na 2.407.86 što je najveći pad od prosinca 2002.

Posljedice oštrog pada vrijednosti dionica u Kini i SAD u srijedu su se proširile i u trgovanju u Aziji te u Evropi. Dionice u Tokiju, Hong Kongu, Australiji, Novom Zelandu, Filipinima i Indoneziji pale su za više od tri posto. Na najvećoj burzi u regiji, Tokijskoj, indeks Nikkei pao je za 206,9 bodova ili 3,56 posto, na 17.475 bodova. Londonski Ftse indeks u srijedu je bio je na gubitku 0,8 posto, zaključivši trgovanje na 6.171,5 bodova - izbrisavši tako dobitke od početka godine. Frankfurtski DAX oslabio je 1,5 posto, na 6.715 bodova.

Strmoglavi pad tržišta i njegova globalna rasprostranjenost signaliziraju moguću korekciju nakon dugog razdoblja stabilnog rasta tržišta dionica koje nije bilo uzdrmano takvim hirovitim trgovanjem već nekoliko godina. "Korekcije cijena obično ne traju samo jedan dan.

Ulagači bi mogli nastaviti povlačiti kapital s tržišta. Po meni, još ima mjesta za korekcije cijena između 4 i 6 posto prije nego zaključim da su cijene dionica ponovno atraktivne", rekao je Christopher Zook, predsjednik uprave CAZ Investmenta.

Prateći bijeg ulagača u kvalitetnije i relativno sigurnije investicije, 10-godišnje obveznice američke vlade poskupjele su, dok je njihov prinos pao s 4,57 na 4,56 posto. Također, ulagači su skloni kupovati dionice sektora za koje vjeruju da su bolje pozicionirani u uvjetima umjerenog gospodarskog rasta.

Londonski Ftse indeks u proteklih je tjedan dana bio na gubitku od 4,5 posto, na 6.116 bodova. Frankfurtski DAX indeks potonuo je 5,6 posto, na 6.603 boda. Riječ je o najlošijem tjednu po izvedbi na evropskim tržištima od septembra 2001.

Potresi koji su se zbili posljednjih dana i na europskim tržištima ne zadaju međutim prevelike glavobolje analitičarima. "Korekcija na tržištima nije nova paradigma. Prije bi se radilo o tome da su veće oscilacije cijena i povratak ponekih bojazni samo normalni slijed događanja. Tržišta se poput živih bića ne ponašaju uvijek besprijekorno, i to ih čini fascinantnima", slikovito su pojasnili tržišna zbivanja u svojoj zabilješci analitičari State Street Global Marketsa, prenijela je Hina.

Indeks Tokijske burze Nikkei potonuo je u tome razdoblju 5,3 posto, zaključivši poslovanje na 17.218 bodova.