OPEC
0

Najgora kriza naftnih tržišta je prošla

FENA
Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) u petak je djelimično snizila prognozu svjetske potražnje za naftom u 2009., istaknuvši ipak kako su naftna tržišta prebrodila najtežu fazu gospodarske krize.

U najnovijem mjesečnom izvještaju o naftnim tržištima OPEC tako procjenjuje da će se potražnja za naftom u svijetu u ovoj godini smanjiti za 1,62 miliona barela dnevno, ili 1,89 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je tek neznatno više u odnosu na prethodnu prognozu.

Naime, u prethodnom je mjesečnom biltenu OPEC očekivao smanjenje dnevne potražnje za 1,57 miliona barela, ili 1,83 posto.

"Kada se uzmu u obzir veliki izazovi s kojima su se suočili svjetsko gospodarstvo i robna, posebno naftna tržišta, čini se da je najgore prošlo", stoji u najnovijem OPEC-ovom izvještaju.

"Čini se da se potražnja za naftom stabilizira paralelno s postupnom stabilizacijom svjetskog gospodarstva", zaključuju u naftnom kartelu.

"Industrijske aktivnosti se stabiliziraju, a u nekim su dijelovima svijeta čak i porasle. To bi trebalo zaustaviti slabljenje potražnje za naftom. Naše ranije prognoze o potražnji nisu značajnije revidirane", napominje se u izvještaju, prenosi Business.hr.

U OPEC-u ipak upozoravaju da su neizvjesnosti i dalje prisutne. "Potražnja za naftom u SAD-u podliježe snažnim oscilacijama a bilo kakva izmjena naniže američke potražnje značajno bi utjecala na ukupnu potražnju u svijetu", tumače u kartelu.