Svečano u GRAS-u
0

FOTO / Nagrade najboljim vozačima i automehaničarima u 2010.

FENA
Povodom obilježavanja Dana vozača i automehaničara u KJKP GRAS održana je dodjela nagrada najboljim vozačima i automehaničarima za 2010.

Predsjednik Sindikata vozača GRAS-a Nazif Gacić, čestitao je Dan vozača i istakao da ima oko 700 vozača i 350 automehaničara. Naglasio je da bi trebalo poraditi na poboljšanju voznog parka te na koji način su odabrani najbolji za proteklu godinu.

"Kriterij za nagradu bili su da je vozač uredan, redovan na poslu, da održava vozilo, da obavlja sve vožnje i zadatke što zahtijeva preduzeće, broj kilometara kao i godine radnog staža koje je proveo u Grasu", kazao je Gacić.

Osim napada na radnike preduzeća GRAS dešavaju se napadi i na putnike pa će se u narednom periodu raditi na pojačanom osiguranju. Iako su loši uvjeti tramvajski saobraćaj se odvija bez značajnijih poteškoća.

"Bit će postavljene videokamere u vozilima, terminalima na prometnim mjestima. Tramvajski saobraćaj u toku radnog dana pređe oko 130.000 kilometara i možemo reći da uz ovako lošu tramvajsku prugu i ostale probleme u održavanju redova vožnje nemamo značajnijih udesa", rekao je šef tramvajskog saobraćaja GRAS-a Mujo Bibić.

Direktor KJKP Gras Hasan Bašić istakao je da je nagrađeno 30 vozača i 10 mehaničara te da je visoka prosječna plata koja je redovna.

"Vozači su rudari u smislu riječi koji prvi ustaju, a zadnji liježu. Negdje oko 20 miliona putnika prevezli su više od prethodne godine, bez ijednog težeg udesa, bez ijednog povrijeđenog putnika, bez ozbiljnijeg incidenta. Prosjek plate u GRAS-u je 950 KM i svaka je isplaćena na vrijeme", kazao je Bašić.

Vozači se susreću sa raznim neugodnim situacijama, ali ipak prevagnu sitni incidenti koji nemaju velike posljedice.

"Za 25 godina rada nisam imao udesa mojom krivicom. Ovo mi je prva nagrada, puno mi znači. Kroz moj zglobni autobus prođe oko 1.000 putnika dnevno. Ima nervoze od putnika, ima ih bez karte što se voze. Incidenata je bilo, ali ne dramatičnih situacija, samo psovke", kazao je vozač autobusa Hamdo Džafo.