Izgubljen spor na sudu u Parizu
0

Naftni terminali FBiH moraju isplatiti devet miliona dolara Deltagripu

FENA
Kompanija Deltagrip Trading LLP iz Velike Brtanije saopćila je u srijedu da je zaprimila presudu Arbitražnog suda međunarodne trgovinske komore u Parizu (ICC) kojom je djelomično usvojen tužbeni zahtjev Deltagrip Tradinga zbog raskida ugovora s Naftnim terminalima Federacije BiH d.o.o. Ploče i da joj je dosuđena naknada štete od oko devet miliona dolara.

Deltagrip Trading u saopćenju navodi da ta presuda potvrđuje sve ranije navode Deltagrip Tradinga da je ugovor raskinut bez pravne osnove te da je raskidom ugovora Deltagrip Tradingu nanesena šteta.

Također, Deltagrip Trading ističe da su upozorenja koja su bila upućena najvišim organima vlasti Federacije BiH bila ignorirana od tadašnjih nositelja vlasti te da krivnja i odgovornost za raskid ugovora leže isključivo na strani tadašnje Uprave i Nadzornog odbora firme Naftni terminali Federacije BiH d.o.o.

Aktuelna Vlada Federacije BiH je na petoj sjednici, održanoj u aprilu prošle godine upoznata o Informaciji o poslovnim odnosima „Naftni terminali Federacije " d.o.o. Ploče s firmama "Deltagrip“ Limited" i "Deltagrip Trading LLP" iz Velike Britanije koju je sačinilo Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

Vlada je tada zadužila Federalno pravobranilaštvo da se hitno uključi u sve aktivnosti u vezi s međunarodnim arbitražnim postupkom, koji je bio predmet te informacije radi poduzimanja svih pravnih radnji na zaštiti imovine i interesa Federacije BiH.

I Federalno ministarstvo finansija je tada zaduženo da od neovisnih stručnjaka iz oblasti prava i ekonomije, formira ekspertni tim za analizu stanja i poslovanja "Naftnih terminala Federacije", s posebnim osvrtom na imovinske odnose, potraživanja i obaveze prema Republici Hrvatskoj, reguliranje statusa (bivši Sporazum o Luci Ploče) te sačini izvještaj s prijedlogom mjera.