biznis
0

Naftni gigant Exxon Mobil prošle godine ostvario rekordnu dobit

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Američki poslovni magazin Fortune objavio je popis 500 najvećih američkih kompanija koje su prošle godine, unatoč krizi, ostvarile rekordnu dobit.

"Zajedničke zarade ovih 500 korporacija porasle su za 16 posto u odnosu na 2010., na rekordan maksimum od 825 milijardi dolara u 2011.", prenosi taj list.

Prethodni rekord od 785 milijardi dolara bio je postavljen 2006., zahvaljujući snažnom privrednom rastu, i prije nego što je kriza u sektoru nekretnina izazvala previranja na globalnom finansijskom tržištu.

"S obzirom na usporen oporavak i slabiju potrošnju, očekujete da vidite korporativnu Ameriku kako puzi, a ne kako juri za slavom", rekao je viši urednik Fortunea.

Naftni gigant Exxon Mobil je po 13. put zauzeo prvo mjesto na toj listi, zahvaljujući prihodima od 453 milijarde dolara, čime je prestigao Wal-Mart, najveći svjetski maloprodajni lanac. Zarada Wal-Marta smanjena je za četiri posto, na oko 16 milijardi dolara.

Energetske grupacije Chevron i ConocoPhillips zauzele su treće i četvrto mjesto.

General Motors, najveći američki proizvođač automobila, koji se još djelomično nalazi u državnom vlasništvu, nakon spašavanja vrijednog 50 milijardi dolara, popeo se za tri mjesta na mjesto broj pet.

U top deset ulaze kompanije poput General Electrica, tehnološkog i servisnog konglomerata, zatim firma najpoznatijeg svjetskog investitora Warrena Buffetta Berkshire Hathaway, Fannie Mae, hipotekarni div, Ford Motor, automobilistički koncern, i Hewllet-Packard, tehnološki gigant.

Međutim, unatoč oporavku od duboke recesije, okončane sredinom juna 2009., firme nisu bile voljne zapošljavati dodatne radnike, koji čine gotovo 70 posto njihovih ukupnih troškova.