biznis
0

Nafta zbog praznika pojeftinila na 53 dolara

FENA
Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima nadomak razine od 53 dolara za barel u oskudnoj trgovini uslijed blagdana u SAD-u i predstojećeg konzultativnog sastanka OPEC-a.

Barel sirove nafte pojeftinio je do podneva u elektroničkoj trgovini u SAD-u za 1,19 dolara na 53,25 dolara, nakon što je ranije kliznuo na 52,62 dolara.

Na londonskom je tržištu njegova cijena pala za 1,03 dolara na 52,89 dolara.

Američka tržišta zatvorena su zbog Dana zahvalnosti.

Temeljni činioci koji djeluju na naftu su slabi, s oštrim rastom američkih zaliha sirove nafte i rujanskim padom potražnje u Sjedinjenim Državama na najnižu mjesečnu razinu u više od deset godina.

Ministar za naftu Venezuele Rafael Ramirez kazao je u srijedu da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) mogla dogovoriti rezanje proizvodnje na neformalnom sastanku koji počinje u subotu u Kairu.

Venezuela i Libija, koje su podržale i prethodnu OPEC-ovu akciju podupiranja cijena, podvrgavaju grupu pritisku da hitno donese odluku o smanjenju proizvodnje za najmanje milijun barela dnevno.

Analitičari tvrde da predstoji smanjenje proizvodnje, iako vjerojatnije na sastanku u decembru u Alžiru nego ovog vikenda u Egiptu.

"Cijene su ove sedmice bile stabilne te se OPEC-u ne žuri s tim potezom", kazao je Mike Wittner iz Societe Generalea.

Američke zalihe sirove nafte porasle u prošloj sedmici za velikih 7,3 miliona barela, što je puno iznad očekivanog povećanja od 800.000 barela, pokazao je najnoviji sedmični izvještaj američke vlade.

Ukupna američka potražnja za naftnim proizvodima pala je u protekle četiri sedmice za 6,6 posto u odnosu na odgovarajuće razdoblje prošle godine dok je u septembru bila 12,8 posto manja u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci američke vlade.

Praznici su tradicionalno vrijeme najbrojnijih putovanja i šopinga u SAD-u, međutim za ovu godinu, zbog slabih gospodarskih podataka, analitičari prognoziraju znatno manju potrošnju i putovanja.

U odvojenom izvještaju OPEC je objavio da je referentna košarica njegove nafte u srijedu neznatno pojeftinila u odnosu na dan ranije te je iznosila 45,47 dolara.