Berza
0

Nafta skuplja zbog pada zaliha u SAD-u

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sirova nafta poskupila je u srijedu na berzi u New Yorku na iznad 87 dolara za barel, nakon što je najnoviji izvještaj pokazao neočekivani pad zaliha tog energenta u SAD-u prošle sedmice, što ukazuje na mogući oporavak tražnje.

Cijena američke "lae" nafte za terminsku isporuku u martu je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za 40 centi na 87,34 dolara za barel, dok je u isto vrijeme evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupjela za 73 centa na 100,65 dolara za barel, prenio je AP.

Razlika u cijeni između američke i evropske nafte i dalje raste i trenutno je blizu povijesnog rekorda od 13 dolara. "Brent" je ponovo premašio granicu od 100 dolara za barel zbog zabrinutosti u vezi s zalihama na Sjevernom moru i percepcije da je taj tip nafte pod većim uticajem krize u Egiptu.

"U jednom trenutku će faktor prerade nafte ponovo dobiti na važnosti, što će rezultirati smanjenjem razlike između ta dva prilično slična tipa sirove nafte", navodi se u izvještaju konsultantske firme Cameron Hanover.

Američki institut za naftu (API) u utorak navečer je saopćio da su zalihe "tečnog zlata" u SAD-u prošle sedmice pale za 558.000 barela, dok su analitičari očekivali rast od 2,4 miliona barela.

Izveštaj API-a je takođe pokazao rast zaliha benzina od 3,2 miliona barela i pad zaliha dizela i lož-ulja od 538.000 barela. Sopstveni izvještaj o zalihama energenata će popodne objaviti i statistička služba američkog Ministarstva energetike.

"Podaci iz izveštaja API-a su ohrabrujući. Ovo je najpozitivniji izvještaj koji je API objavio posljednjih nedjelja", saopćila je konsultantska firma u sektoru energetike Schork Report.