biznis
0

Nafta skuplja, trgovci prate libijski izvoz

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sirovom naftom u utorak se na berzi u New Yorku trguje po cijeni od skoro 98 dolara za barel, uglavnom kao posljedica smanjene proizvodnje u Libiji zbog nasilnih protesta, dok trgovci pokušavaju da procjene da li bi politički nemiri mogli da se prošire i na druge naftom bogate države u tom regionu.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u aprilu je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za 74 centa na 97,71 dolar za barel, dok je istovremeno evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupjela za 1,02 dolara na 112,82 dolara za barel, prenosi AP.

Najviši zvaničnik libijskog naftnog sektora, Shukri Ganem, izjavio je da je proizvodnja "tečnog zlata" u toj zemlji smanjena za 50 posto ili oko 800.000 barela na dan. Povećava se međunarodni pritisak na libijskog lidera Moamera Gadafija da siđe s vlasti, dok se njegovi pristalice i protivnici i dalje sukobljavaju širom zemlje.

Kako bi nadoknadila smanjenje libijskog izvoza nafte, Saudijska Arabija je povećala proizvodnju te sirovine, a analitičari procjenjuju da bi taj potez uskoro mogli da poduzmu i drugi izvoznici u tom regionu.

"S obzirom na trenutnu cijenu nafte, ima smisla da Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati takođe povećaju proizvodnju umjesto da stoje po strani i gledaju kako raste tržišni udio Saudijske Arabije", izjavio je analitičar švicarske konsultantske firme Petromatrix Olivier Jacob.

Libija je dosad najveći proizvođač "tečnog zlata" čiji je izvoz poremećen zbog nasilnih protesta u regionu, tokom kojih su srušene vlade u Tunisu i Egiptu, a izbili su nemiri u Jemenu, Iranu, Omanu, Bahreinu, Alžiru i Maroku. Trgovci naftom najviše strahuju da bi sukobi mogli da se prošire na Saudijsku Arabiju, najvećeg svjetskog izvoznika sirove nafte. Neki analitičari očekuju da će taj energent pojeftiniti kad Gadafi ode s vlasti i stabilizuje se libijski izvoz nafte.

"Naglo poskupljenje 'tečnog zlata' predstavlja jasnu prijetnju po svjetsku privredu i zemlje u razvoju. Međutim, ta faza će vjerovatno proći, a cijena nafte će prestati da raste", navodi se u izvještaju konsultantske firme Platts.

Na tržištu se iščekuju najnoviji podaci o zalihama energenata u SAD u sedmici zaključno s 25. februarom. Popodne će biti objavljen izvještaj Američkog instituta za naftu, a u srijedu statističke službe američkog ministarstva energetike, za koje se očekuje da će pokazati rast zaliha nafte od 1,6 miliona barela i rast zaliha benzina od 900.000 barela.