biznis
0

Nafta skuplja, japanske akcije u porastu

FENA
Cijene nafte u ponedjeljak su skočile podstaknute snažnim rastom dionica u Japanu, čije se tržište oporavilo od loših podataka o zapošljavanju u SAD, navode analitičari.

Nafta za orijentacionu isporuku u maju je, u elektronskom poslovanju na njujorkškoj berzi, poskupila za 21 cent na 92,91 dolar za barel, prenosi agencija France Presse.

Evropska marka "brent", koja se koristi za određivanje cijena različitih tipova inostrane nafte, ojačala je za 45 centi na 104,57 dolara za barel.

"Tržište nafte odreagovalo je na kretanje na japanskoj berzi i oporavlja se od pada cijena nakon izvještaja o zapošljavanju u SAD-u", rekao je za France Presse upravni direktor singapurske firme IHS Purvin Gertz, Victor Shum.

Akcije tokijske berze porasle su za 2,80 posto, a jen je nastavio da slabi, nakon prošlonedjeljnog monetarnog labavljenja, koje je najavila Banka Japana. Banka je pokrenula novu eru velike potrošnje, ponudivši veliku količinu jeftinog novca u pokušaju izvlačenja japanske privrede iz decenija deflacije.

Američko tržište rada je u martu bilo daleko slabije od očekivanog, jer je u ekonomiji te zemlje otvoreno samo 88.000 radnih mjesta, pokazali su prošle nedjelje podaci američkog Ministarstva rada.

Obim otvaranja novih radnih mjesta je u martu smanjen na najniži nivo od juna 2012. godine, znatno ispod prognoza analitičara od 192.000 radnih mjesta.