biznis
0

Nafta skočila na skoro 50 dolara

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Cijene nafte na svjetskim tržištima približile su se u četvrtak nivou od 50 dolara za barel, a njihov značajniji rast zakočili su podaci iz Kine i Sjedinjenih Američkih Država koji su podsjetili ulagače da su naznake gospodarskog oporavka još uvijek vrlo slabašne.

Na američkom tržištu barel sirove nafte za isporuke u maju poskupio je 64 centa, na 49,89 dolara, nakon što je nakratko dosegnu razinu od 50,30 dolara. Na tržištu u Londonu barel nafte za isporuke u junu bio je u plusu 69 centi i iznosio je 53,13 dolara.

Kina, drugi potrošač energije u svijetu, objavila je da je njeno gospodarstvo u prvom tromjesečju raslo sporije nego što se očekivalo, za 6,1 posto na godišnjoj razini, ali i da su zabilježena poboljšanja u martu koja ukazuju da je najgore razdoblje usporavanja aktivnosti možda pri kraju.

U SAD-u su oprezni pozitivni komentari o gospodarstvu američke središnje banke Fed potaknuli u srijedu jačanje dionica na Wall Streetu. Međutim, razmjere pada aktivnosti ilustrirali su podaci o potrošačkim cijenama za mart, koji su pokazali da SAD prvi put u protekle 54 godine bilježi deflaciju.

"Aktuelni nivo cijena nafte nadomak 50 dolara podupiru tek puno više cijene terminskih ugovora za isporuke u drugoj polovini godine, budući da tržište u tom razdoblju očekuje poboljšanje temelja", tumači Christopher Bellew iz kompanije Bache Commodities.

Cijene pritišće i revizija prognoze o potražnji u svijetu u ovoj godini kojom je OPEC predvidio njezin pad za 1,37 miliona barela dnevno, korigiravši time raniju prognozu o padu potražnje za 1,01 miliona barela dnevno.

Međunarodna agencija za energiju i američka vlada također su snizile prognoze o potražnji za naftom u svijetu budući da usporavanje gospodarstava širom svijeta smanjuje potrošnju.

No, očekuje se da će OPEC-ovo smanjenje proizvodnje i mogući gospodarski oporavak učvrstiti tržište u drugom dijelu godine.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je cijena barela referentne košarice nafte tog kartela u srijedu poskupjela 10 centi u odnosu na dan ranije i iznosila je 51,17 dolara.