Rast cijena
0

Nafta se vratila iznad 64 dolara za barel

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima iznad nivoa od 64 dolara za barel, nakon što su četiri dana zaredom bile u minusu pod pritiskom sumnji u izglede za oporavak svjetskog gospodarstva.

Barel sirove nafte na američkom tržištu za isporuke u augustu poskupio je 36 centi na 64,41 dolar, nakon što se u ponedjeljak završio trgovinu u minusu četiri posto, na 64,04 dolara, najnižem nivou u više od mjesec dana. Na tržištu u Londonu bio je u plusu 45 centi i njime se trgovalo po 64,50 dolara.

Očekivanja da bi obnovljena privredna snaga mogla povećati potražnju pomogla su podići cijene sirove nafte s razine ispod 33 dolara za barel, zabilježene u decembru prošle godine, ali su nedavni slabi podaci, uključujući nepovoljan izvještaj o broju zaposlenih u SAD-u, prigušili raspoloženje, te su cijene nafte na početku jula pale za sedam posto.

"Tržišta koriguju cijene nakon nedavnih previše optimističnih prognoza za cijene nafte", tumači Carsten Fritsch, naftni analitičar Commerzbanka.

Svjetska tržišta dionica također su oslabila od početka mjeseca, dok je američki dolar ojačao, nudeći nove signale da ulagači propituju brzinu oporavka globalnog gospodarstva.

Pad cijena nafte ograničili su učestali neredi u Nigeriji, gdje su pobunjenici u proteklih 10 dana izveli najmanje četiri napada na naftna postrojenja.

Tržište sada očekuje objavu sedmičnih podataka Američkog naftnog instituta o zalihama sirove nafte. Analitičari koje je anketirao Reuters prognozirali su da će podaci pokazati pad zaliha sirove nafte za prosječno 2,2 miliona barela, te rast zaliha benzina za 800.000 barela i destilata za 1,7 miliona barela.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je cijena barela referentne korpe njezine nafte u ponedjeljak iznosila 63,66 dolara, oslabivši za 2,46 dolara u odnosu na kraj prošle sedmice.