New York
0

Nafta poskupjela zbog slabljenja dolara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sirova nafta je u četvrtak na berzi u New Yorku poskupjela na gotovo 72 dolara za barel zbog slabljenja američke valute, odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte da zadrži postojeću proizvodnu kvotu i novog izvještaja koji predviđa manji pad tražnje tog energenta ove godine nego što se ranije očekivalo.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u oktobru je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za 50 centi, na 71,81 dolar za barel, nakon što je u jednom trenutku dostigla iznos od čak 72,44 dolara za barel, prenijele su svjetske agencije. Evropska "brent" nafta je na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu u isto vrijeme poskupjela za 62 centa, na 70,45 dolara za barel.

U posljednja dva dana je cijena te najvažnije energetske sirovine porasla sa 68 na blizu 72 dolara uslijed slabljenja američke valute na najniži iznos od početka godine. Budući da se cijena nafte izražava u dolarima, ona poraste kad američka valuta oslabi. Neki investitori koriste sirovine poput nafte i zlata kao zaštitu od inflacije i slabljenja dolara.

Vrijednost eura je u četvrtak pala na 1,4532 dolara, nakon što je u srijedu premašen najveći iznos u posljednjih 12 mjeseci od 1,46 dolara. Britanska funta je također neznatno oslabila na berzi u New Yorku, na 1,6525 dolara sa 1,6569 dolara u srijedu.

OPEC je u četvrtak ujutro, po okončanju sastanka u Beču, saopćio da će zadržati postojeću proizvodnu kvotu. Taj kartel je objasnio da su "osnovni elementi tržišta nafte i dalje slabi", dodajući da je, "iako ima pokazatelja da je privredni oporavak počeo, i dalje prisutna velika zabrinutost u vezi s obimom i brzinom tog oporavka, posebno na Zapadu".

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopćila je u četvrtak da će pad globalne tražnje nafte ove godine biti manji nego što se ranije očekivalo, kao i da će 2010. potrošnja porasti uporedo sa stabilizacijom svjetske privrede.

IEA je objavila da će ove godine potrošnja nafte u svijetu pasti 2,2 posto na godišnjem nivou na 84,4 miliona barela na dan, dok je ranije prognozirala pad od 2,7 posto. Ta agencija je također povećala očekivanje tražnje za 2010. za pola miliona barela na 85,7 miliona barela na dan.