biznis
0

Nafta poskupjela uslijed zabrinutosti zbog Egipta

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nafta je u četvrtak na berzi u New Yorku poskupjela na blizu 92 dolara za barel, nakon što su nasilni ulični sukobi u Egiptu skrenuli pažnju s vijesti o rastu zaliha "tečnog zlata" i benzina u SAD-u prošle sedmice.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u martu na Njujorškoj je robnoj berzi porasla za 92 centa na 91,78 dolara za barel, dok je istovremeno evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupjela za 49 centi na 102,83 dolara za barel, prenosi agencija Associated Press.

Podaci o zalihama energenata u SAD-u u sedmici zaključno s 28. januarom pružili su pomiješane signale o jačini tražnje. Statistička služba američkog ministarstva energetike saopćila je u srijedu uvečer da su zalihe nafte porasle manje nego što se očekivalo, ali su zalihe benzina povećane više od prognoze i nalaze se na najvećem nivou još od marta 1993. godine.

"S obzirom na razinu potražnje i zaliha, kao i rezervne kapacitete Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), može se zaključiti da je SAD u vrlo povoljnoj situaciji kada je riječ o opskrbi naftom i derivatima", izjavio je analitičar švicarske konsultantske firme Petromatrix Olivier Jakob.

U Egiptu su se u srijedu i četvrtak na ulicama Kaira sukobile pristalice i protivnici predsjednika Hosnija Mubaraka, pri čemu je život izgubilo najmanje troje, a ozlijeđeno je 600 građana. Transport nafte kroz Sueski kanal ipak nije poremećen, ali ulagači strahuju da bi se politička nestabilnost mogla proširiti na naftom bogate zemlje na Bliskom istoku.

Cijena najvažnije energetske sirovine se tokom prošle godine uglavnom kretala oko 70 dolara za barel, ali je u četvrtom tromjesečju poskupjela i od početka godine njome se trguje po cijeni od oko 90 dolara za barel. To je izazvalo zabrinutost da će više cijene goriva izazvati rast stope inflacije i ugroziti globalni ekonomski rast.

Australska državna aviokompanija Qantas Airways u četvrtak je najavila da će krajem mjeseca povećati cijene avionskih karata na međunarodnim letovima za 20 do 50 dolara zbog poskupljenja kerozina.