biznis
0

Nafta poskupjela na blizu 83 dolara za barel

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Cijene sirove nafte danas su nastavile da rastu, ojačavši na blizu 83 dolara za barel, bez obzira na podatke o povećanju broja zahtjeva za dobijanje nadoknada za nezaposlene u SAD koji podstiču bojazan od još jednog sumornog mjesečnog izveštaja o zapošljavanju u toj najvećoj svjetskoj ekonomiji. Nafta za orijentacionu isporuku u novembru je danas u elektronskom poslovanju na Newyorškom merkantilnom tržištu bila u porastu 20 centi, na 82,79 dolara za barel nakon što je sinoć na zaključenju ostvarila veliki rast od 2,91 dolara, ili 3,7 posto, na 82,59 dolara za barel.

U Londonu je nafta marke "brent" danas ugovarana 27 centi skuplje od jučarašnje zaključne vrijednosti, po 106 dolara za barel, prenio je AP.

Cijene nafte su se poslije potonuća na 12-mjesečne minimume ranije ove sedmice oporavile pod uticajem uvjerenja da su zvaničnici eurozone spremni da preduzmu konkretnije akcije za suzbijanje dužničke krize u tom monetarnom bloku.

Podsticaj tržištu nafte danas je dalo i slabljenje dolara i jačanje berzi akcija koji su potrli negativan uticaj izvještaja s američkog tržišta rada koji pokazuje da je broj sedmičnih prijava za dobijanje nadoknade za nezaposlene povećan za 6.000, na 401.000

Te cifre govore da bi širi izvještaj o zapošljavanju u SAD, koji treba da bude objavljen danas, mogao pokazati da američki poslodavci još uvijek nisu voljni da povećavaju broj zaposlenih.

Visoka nezaposlenost u SAD umanjuje potrošačke izdatke i tražnju energenata.