biznis
0

Nafta poskupila nakon jučerašnjeg pada

FENA
Sirova nafta se u srijedu na svjetskim berzama oporavila iznad 51 dolara za barel, nakon jučerašnjeg pada od gotovo sedam posto, dok se čeka objava sedmičnog izvještaja o zalihama nafte u SAD-u koji će pomoći investitorima da procjene tražnju u tome najvećem svjetskom potrošaču energenata. Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u januaru porasla je u srijedu na Njujorškoj robnoj berzi za 78 centi, na 51,55 dolara za barel, nakon jučerašnjeg pojeftinjenja od gotovo četiri dolara, dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu istovremeno poskupjela za gotovo dolar, na 51,31 dolar za barel, prenio je Reuters.

Današnja odluka Kine da smanji kamatnu stopu za 1,08 posto je potaknula nadu da je moguće izbjeći dugotrajnu krizu u toj velikoj svjetskoj privredi, što je uticalo na poskupljenje nafte na svjetskom tržištu.

"Svaka pozitivna vijest iz Kine može biti dobra za tražnju nafte. Jasno je da kineska privreda ima problema, ali se čini da oni poduzimaju mjere kako bi izbjegli bolan pad", izjavio je analitičar konsultantske firme "Sakden", Michael Davis.

Jučerašnji pad cijene nafte su izazvali neočekivano loši podaci američke vlade o BDP-u, koji je u trećem tromjesečju pao za 0,5 posto, dok su prošlomjesečni preliminarni podaci pokazivali pad od 0,3 posto.

Usporavanje svjetskog privrednog rasta je veoma pogodilo tražnju nafte, tako da mnogi analitičari predviđaju da bi rast tražnje te sirovine sljedeće godine mogao izostati, pa čak i biti zabilježen pad, prvi put od početka osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Očekuje se da će sedmični izvještaj američkog ministarstva energetike, koji će biti objavljen popodne, pokazati rast zaliha sirove nafte i benzina prošle sedmice, što je još jedan dokaz usporenja tražnje "tečnog zlata".