biznis
0

Nafta porasla na gotovo 58 dolara zbog rasta indeksa

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sirova nafta je u četvrtak na berzi u New Yorku poskupjela na gotovo 58 dolara za barel zahvaljujući tome što je rast indeksa na berzama ohrabrio očekivanja da će doći do privrednog oporavka i rasta tražnje naftnih derivata.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u junu porasla je u četvrtak na Njujorškoj robnoj berzi za 1,54 dolara, na 57,88 dolara za barel, nakon rasta u srijedu od 2,50 dolara, na najveći nivo od 14. novembra 2008. od 56,34 dolara za barel, prenio je Reuters.

Evropska "brent" nafta je istovremeno na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu poskupjela za 1,54 dolara, na 57,69 dolara za barel.

Kretanje cijene nafte je u proteklih mjesec dana pratilo rast indeksa na svjetskim berzama hartija od vrijednosti, pri čemu je indeks "Standard and Poors 500" porastao u odnosu na mart za čak 36 posto, a u srijedu za novih dva posto, potaknut neočekivano dobrim podacima iz američkog sektora zapošljavanja.

Trgovci sada iščekuju rezultate "stres testa" koji je američka vlada provela da bi utvrdila sposobnost banaka da se odbrane od duboke recesije, a koji treba da budu objavljeni u četvrtak popodne.

Očekivanja tržišta da bi se s približavanjem ljeta mogla povećati tražnja nafte dodatno su porasla nakon što su u medije procurili prvi rezultati testova po kojima je većina banaka u boljem stanju nego što se mislilo.

U srijedu objavljeni sedmični izvještaj statističke službe američkog ministarstva energetike (EIA) o zalihama energenata u SAD-u prošle sedmice je pokazao ponovni rast zaliha nafte, ali za samo 600.000 barela prema očekivanju analitičara od 2,2 miliona barela. Istovremeno su zalihe benzina smanjene za 200.000, na 212,4 miliona barela.

Pored toga, činjenica da je broj otkaza od 491.000 u američkom privatnom sektoru u aprilu bio manji od prognoze analitičara, koji su očekivali 650.000 otkaza, viđena je kao signal da je privreda možda na putu oporavka, što je rezultiralo poskupljenjem nafte u četvrtak.