Evropski problem dužničke krize
0

Nafta pojeftinila zbog zabrinutosti za Evropu

FENA
Sirova nafta pojeftinila je danas na berzi u New Yorku za više od dva posto, kao posljedica rastuće zabrinutosti oko pitanja da li je Evropa sposobna da riješi problem svoje dužničke krize.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u oktobru pala je na robnoj berzi New Yorka za 2,31 dolar, na 85,65 dolara za barel, dok je istovremeno evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 2,47 dolara, na 109,75 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

Najvažnija energetska sirovina pojeftinjuje još od petka, kad su evropski lideri odgodili donošenje odluke o isplati nove tranše finansijske pomoći Grčkoj. Ukoliko ta prezadužena zemlja bankrotira, to bi moglo da destabilizire i privrede drugih država.

Grčki ministar finansija Evangelos Venizelos danas je izjavio da će njegova zemlja pokušati da izbjegne međunarodne "ucjene i poniženja" tako što će ubrzati primjenu reformi i smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru.

Analitičar Stephen Schork ističe da trgovci energentima traže više pokazatelja da su lideri eurozone, a posebno Njemačka, i dalje posvećeni finansijskoj pomoći prezaduženih članica.