biznis
0

Nafta pojeftinila zbog dužničke krize u eurozoni

FENA
Cijene sirove nafte su jutros u Aziji pale ispod 98 dolara za barel pod pritiskom dužničke krize u zoni eura i u očekivanju da evropski lideri riješe taj problem i očuvaju taj monetarni blok.

Na Newyorškom merkantilnom tržištu, nafta za orijentacionu isporuku u januaru bila je u elektronskom poslovanju u padu 46 centi, na 97,75 dolara za barel, pošto je sinoć zaključena sa rastom od 1,44 dolara, na 98,21 dolar za barel.

Marka Brent je na londonskoj berzi ICE ugovarana 49 centi jeftinije nego jučer, po 108,51 dolar za barel, prenijela je agencija AP.

Cijene sirove nafte su tokom posljednje dvije sedmice oscilirale na nivou od blizu 100 dolara za barel jer su trgovci spekulirali o tome da li će dužnička kriza u eurozoni dovesti do raspada tog 17-članog bloka.

Lideri zone eura nastoje da spriječe širenje krize, a zemlje koje su kreditno sposobnije, kao što je Njemačka, razmatraju mogućnost velikih kupovina obveznica najzaduženijih članica, poput Grčke i Italije.

"Na tržistu nafte za sada fundamentalni činioci imaju manji značaj, a lažna obećanja američkih i evropskih tehnokrata veći", ukazano je u izvještaju energetske konsultantske i trgovačke firme Schork group.

Nafta je jučer u jednom trenutku skočila iznad 100 dolara za barel, prije nego što se na zaključenju povukla ispod tog nivoa. Glavni podsticaj cijenama te sirovine dala je vijest da su američki kupci u petak, prvog dana tradicionalne sezone božićnih kupovina, potrošili gotovo milijardu dolara više nego godinu dana ranije.