Stižu pojeftinjenja
0

Nafta pojeftinila, novi rekord plemenitih metala

FENA
Posljednji dan poslovne sedmice na svjetskim robnim berzama obilježen je padom cijena nafte zbog straha da bi moguća recesija privrede SAD-a mogla umanjiti tražnju te energetske sirovine, dok su cijene zlata i platine zabilježile nove rekorde, a cijena srebra dospjela na najviši nivo od 1981. godine.

Američka laka nafta na berzi u New Yorku spustila se na 93,08 dolara za barel, a evropski "brent" na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu na 91,55 dolara.

U isto vrijeme cijena zlata je dospjela na novu rekordnu vrijednost od 898 dolara za finu uncu, cijena platine popela se na rekordna 1.564 dolara za uncu, a porasla je i cijena srebra - na 16,29 dolara za istu jedinicu mjere, prenijele su agencije.

Analitičari ukazuju da je tržište nafte trenutno usredotočeno na stanje privrede SAD-a nakon izjave bivšega američkog sekretara za finansije Lorensa Summersa da su izgledi za recesiju veći od 50 posto.

Predsjednik Uprave federalnih rezervi SAD-a (Fed) Ben Bernanke je u četvrtak izjavio da je Fed (Centralna banka SAD-a) spremna da poduzme odgovrajuće mjere za oživljavanje privrede, što uvećava izglede da će na sastanku 29. i 30. januara banka smanjiti osnovnu kamatnu stopu za pola procentnog poena.

Zlato nagore vuče upravo mogućnost daljnjeg smanjenja kamatnih stopa u SAD-u, a rast cijene toga plemenitog metala doprinio je i rastu vrijednosti platine i srebra, ističu analitičari.

Cijena nafte već mjesec dana premašuje granicu od 90 dolara, a 3. januara barel je koštao rekordnih 100,09 dolara. Popuštanje cijena je počelo prije dva dana nakon izvještaja o iznenadom rastu zaliha nafte i derivata u SAD-u.

Prema ocjeni pojedinih analitičara, ne isključuje se mogućnost novog skoka, jer su i dalje prisutni geopolitički rizici kao što je nasilje u Nigeriji, zbog kojeg je već dvije godine smanjena eksploatacija u toj zemlji, osmoj po izvozu nafte u svijetu.

Što se zlata tiče, analitičar "Commonwealth Bank of Australia“ David Moore očekuje da će cijena toga metala u veoma kratkom periodu ojačati i ubrzo premašiti granicu od 900 dolara za uncu.

On međutim smatra da zlato neće poskupljivati cijele ove godine, već da bi u drugom polugodištu moglo doći do pada cijene zbog vjerovatnoće da dolar ojača prema euru, a da cijene nafte umjereno padnu.

Vrijednost zlata je prošle godine porasla za 30 procenata, što je najviše od 1979. godine, a samo od početka 2008. već je poskupjelo za više od sedam posto, uglavnom zahvaljujući slabom dolaru i visokim cijenama nafte.