Berze
0

Nafta pojeftinila nakon skoka cijena u ponedjeljak

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sirova nafta je na berzi u New Yorku u utorak pojeftinila na nešto iznad 78 dolara za barel, uslijed jačanja američke valute u odnosu na britansku funtu i japanski jen, a nakon naglog skoka u ponedjeljak na više od 79 dolara za barel.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u februaru na Njujorškoj robnoj berzi pala je za 37 centi, na 78,40 dolara za barel, dok je u ponedjeljak u jednom trenutku tokom trgovanja porasla na najvišu razinu još od 23. novembra od 79,12 dolara za barel, prenio je Reuters.

Evropska "brent" nafta je istovremeno na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 43 centa, na 76,89 dolara za barel.

Cijene sirove nafte, prirodnog plina i lož-ulja na berzi u New Yorku rastu od početka ovog mjeseca uslijed niskih temperatura praćenih snijegom u nekim dijelovima SAD-a, kao i činjenice da su trgovci bili iznenađeni naglim padom zaliha nafte i njenih derivata u toj zemlji.

Analitičari procjenjuju da bi cijena "tečnog zlata" do kraja godine mogla premašiti 80 dolara za barel ako sedmični izvještaji o zalihama nafte u SAD-u, koji trebaju da budu objavljeni u naredna dva dana, pokažu pad zaliha toga energenta u prošloj sedmici, što bi uputilo na oporavak tražnje u toj najvećoj svjetskoj privredi. To bi bila četvrta sedmica zaredom da zalihe nafte u SAD-u padaju.

Neki analitičari smatraju da na cijenu nafte trenutno najviše utječe slabo trgovanje u vrijeme blagdana.

"Mislimo da je prošle i ove sedmice na cijenu nafte prvenstveno utjecao mali opseg trgovanja, a ne smanjeno opskrba", izjavio je analitičar švicarske konsultantske firme Petromatrix Olivier Jakob.

Veće pojeftinjenje "tečnog zlata" je u utorak spriječeno zahvaljujući skromnom rastu indeksa na većini azijskih i evropskih berzi, kao i jačanju dolara u odnosu na funtu i jen.

Cijena nafte, čija se cijena izražava u dolarima, obično se kreće u suprotnom smjeru od vrijednosti američke valute.