biznis
0

Nafta pojeftinila nakon ostavke Mubaraka

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Nafta je u petak na svjetskim berzama pojeftinila nakon vijesti da je egipatski predsjednik Hosni Mubarak podnio ostavku, uslijed čega su popustile neizvjesnosti oko mogućeg poremećaja snabdijevanja u regiji Bliskog istoka.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u martu je ovog popodneva na Njujorškoj robnoj berzi pala za 23 centa na 86,50 dolara za barel, dok je istovremeno evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 24 centa na 101,11 dolara za barel, prenosi Reuters.

Egipat nije jedan od značajnih svjetskih proizvođača nafte, ali su protesti u toj zemlji izazvali zabrinutost da bi moglo da dođe do poremećaja u transportu nafte kroz Sueski kanal i obližnji naftovod ili da bi se nemiri mogli proširiti na zemlje proizvođače nafte na Bliskom istoku.

Pored toga, ostavka Mubaraka je izazvala pojeftinjenje zlata na 1.364 dolara za finu uncu (31,1 gram), kao i pad obveznica američkog ministarstva finansija, dok su s druge strane porasli indeksi na svjetskim berzama akcija.