biznis
0

Nafta pojefinila zbog jačanja dolara i slabe tražnje

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sirova nafta je u petak na berzi u New Yorku pojeftinila na nešto iznad 58 dolara za barel, što je posljedica slabe tražnje tog energenta i jačanja dolara u odnosu na euro.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u junu u petak je na Njujorškoj robnoj berzi pala za 48 centi na 58,14 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta istovremeno na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu pojeftinila za 59 centi, na 58,00 dolara za barel, prenio je Reuters.

Vrijednost američke valute u petak je porasla u odnosu na euro nakon što je objavljen neočekivano veliki pad njemačkog bruto domaćeg proizvoda u aprilu. Jačanje dolara čini naftu i druge sirovine skupljom za neke investitore.

Cijena nafte je na berzi u New Yorku u utorak 12. maja premašila 60 dolara za barel i postigla najvišu vrijednost u posljednjih šest mjeseci, ali je rast narednih dana spriječila prognoza slabe tražnje ove najvažnije energetske sirovine.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA), sa skedištem u Parizu, u četvrtak je objavila izvještaj u kojem navodi prognozu da će 2009. globalna tražnja "tečnog zlata" pasti za tri posto na 83,2 miliona barela na dan, što bi bio najveći godišnji pad još od 1981.

Samo dan ranije je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila prognozu da će globalna tražnja "tečnog zlata" u 2009. pasti za 1,57 miliona barela na dan na prosječno 84,03 miliona barela na dan.

Usprkos padu tražnje nafte, OPEC, koji je od septembra u nekoliko navrata donio odluku o smanjenju proizvodne kvote za ukupno 4,2 miliona barela u pokušaju da smanji ponudu na tržištu, proizveo je u aprilu više nafte nego u martu, saopćila je IEA.

Stepen usklađenosti članica OPEC-a sa zvaničnom kvotom prošlog mjeseca je pala na 78 posto sa 83 posto iz marta, pokazali su najnoviji podaci, a taj kartel će se ponovo sastati 28. maja u Beču da razmotri politiku snabdijevanja.