biznis
0

Nafta pala prema 68 dolara nakon oštrog sedmodnevnog rasta

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Cijene sirove nafte na svjetskim su tržištima u srijedu pale uoči objave sedmičnog izvještaja američke vlade o zalihama u SAD-u, te uslijed većeg opreza ulagača dok se cijene približavaju psihološkoj granici od 70 dolara za barel.

Barel sirove nafte na američkom je tržištu pojeftinio 40 centi na 68,15 dolara, nakon što je nakratko dosegnuo vrijednost od 68,72 dolara.

Na tržištu u Londonu bio je u minusu 26 centi i njime se trgovalo po 67,91 dolar.

"Vrlo smo blizu psihološkoj granici od 70 dolara, pa si ulagači koji očekuju rast cijena mogu priuštiti lagani uzmak i usprkos tome podržavati trend rasta", kazao je Olivier Jakob iz švicarske tvrtke PetroMatrix.

Ulagači su uzmaknuli u srijedu, očekujući tokom dana objavu izvještaja američke vlade o zalihama u SAD-u. Američki naftni institut objavio je u utorak da su zalihe sirove nafte pale u prošloj sedmici za 828 hiljada barela, što je manje od prognoziranog smanjenja za 1,4 miliona barela.

Zalihe benzina porasle su za 99 hiljada barela a destilata za 3,4 miliona barela, naprema očekivanjima rasta zaliha benzina za 400 hiljada barela a destilata za milion barela, prenio je Business.hr.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zasebno je saopćila da je referentna cijena košarice njezine nafte u utorak porasla za 52 centa u odnosu na dan ranije i iznosila je 66,87 dolara za barel.