biznis
0

Nafta pala ispod 71 dolara

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Cijene nafte stabilizirale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod razine od 71 dolar za barel nakon što su dan ranije pale više od dva posto pod pritiskom sedmičnog izvještaja američke vlade koji je pokazao slabu potražnju u najvećem potrošaču energije u svijetu.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u januaru ostale su na američkom tržištu gotovo nepromijenjene na 70,60 dolara, nakon što su u srijedu pale gotovo dva dolara, dotaknuvši najnižu razinu od početka listopada od 70,13 dolara.

Na tržištu u Londonu cijene su porasle 12 centi i iznosile su 72,51 dolar.

U srijedu su cijene pale nakon što je sedmični izvještaj američke vlade pokazao rast zaliha rafiniranih proizvoda, dok su se zalihe sirove nafte neočekivano smanjile.

"Mislim da danas imamo pauzu nakon oštrih gubitaka u prethodnim danima", kazao je Carsten Fritsch, naftni analitičar iz Commerzbanka u Frankurtu.

"Razina od 70 dolara zasad se drži, ali mislim da ima potencijala za daljnji pad cijena", dodao je.

U četvrtak su se pojavili dodatni znakovi o rastu ponude nafte u svijetu nakon što je Saudijska Arabija u cijelosti obnovila opskrbu najmanje dva azijska kupca za januar i zadržala ugovorene količine za ostalih šest, doznaje se iz industrijskih izvora.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) zasebno je izvijestila da je cijena referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 73,70 dolara, što je 1,10 dolara manje nego dan ranije.