biznis
0

Nafta oko 84 dolara uoči objave ekonomskih podataka iz SAD-a

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sirovom naftom se jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u New Yorku trguje po cijeni od nešto iznad 84 dolara za barel, dok ulagači iščekuju popodnevnu objavu najnovijih ekonomskih pokazatelja o stanju privrede SAD-a.

Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u novembru je na Newyorškoj robnoj berzi pala za devet centi na 84,14 dolara za barel, dok je istovremeno evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu neznatno pojeftinila na 111,06 dolara za barel, prenijela je agencija AP.

Veći dio ove sedmice cijena "tečnog zlata" kretala se oko 85 dolara za barel, nakon što je značajno porasla sa nivoa od 75 dolara iz prošle sedmice, pri čemu se poskupljenje pripisuje optimizmu investitora da će Evropa uskoro objaviti plan o obuzdavanju svoje dužničke krize.

Trgovci naftom s pažnjom iščekuju najnovije podatake o maloprodaji, potrošačkom povjerenju i poslovnim zalihama u SAD, koji će biti objavljeni popodne, kako bi pomoću njih procijenili buduću tražnju najvažnije energetske sirovine.

Konsultantska firma "Ritterbusch and Associates" je danas objavila izvještaj u kojem se navodi da će razvoj situacije oko dužničke krize u Evropi biti ključni faktor koji će uticati na cijenu nafte.

Ove sedmice su vijesti na tržištu nafte bile uglavnom negativne. Tako je juče statistička služba američkog Ministarstva energetike (EIA) saopćila da su zalihe nafte i prirodnog gasa prošle sedmice neočekivano porasle, što ukazuje da je tražnja i dalje slaba.

Pored toga, početkom sedmice su Međunarodna agencija za energetiku, Organizacija zemalja izvoznica nafte i EIA snizile prognozu tražnje nafte u 2012. godini, očekujući usporenje globalnog privrednog rasta.