biznis
0

Nafta oko 41 dolar zbog lošeg stanja privrede SAD-a

FENA
Foto: AFP/DDP/File
Foto: AFP/DDP/File
Novi izvještaji s lošim pokazateljima stanja američke privrede u srijedu su izazvali stagnaciju cijene sirove nafte oko iznosa od 41 dolar za barel, a fluktuacije se objašnjavaju time što se investitori trude da procijene dubinu najgore recesije u posljednjih 25 godina u SAD-u.

Na Njujorškoj robnoj berzi cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u martu u srijedu je porasla za 65 centi, na 41,43 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu u isto vrijeme poskupjela za 95 centi, na 45,03 dolara za barel, prenijele su svjetske agencije.

Cijena sirove nafte, koja se s rekordnog iznosa od 147,27 dolara za barel u julu 2008. do decembra sunovratila na samo 33 dolara, tokom posljednje sedmice se stabilizirala oko iznosa od 40 dolara za barel.

Dok je s jedne strane jučerašnji izvještaj američkog Udruženja agencija za nekretnine pokazao rast prodaje kuća u decembru od 6,3 posto na mjesečnom nivou, drugi indikatori ukazuju na daljnje pogoršanje stanja privrede.

Tako je prošlog mjeseca prodaja automobila i kamiona u SAD-u pala za 37 posto, pri čemu su kompanije General motors i Ford zabilježile smanjenje prodaje od 49, odnosno 40 posto.

Pored toga, neke kompanije su objavile loše rezultate poslovanja u posljednjem tromjesečju 2008. Proizvođač mobilnih telefona Motorola zabilježio je gubitak od 3,6 milijardi dolara i ukinuo dividende, dok je profit kompanije Walt Disney istovremeno pao 32 posto.

Rast zaliha sirove nafte u SAD-u, najvećem svjetskom potrošaču toga energenta, ukazuju na smanjenje tražnje. U posljednje četiri sedmice su zalihe povećane za više od 20 miliona barela, pokazali su službeni podaci.

Organizacija zemalja izvoznika nafte (OPEC) od septembra je u više navrata donosila odluke o smanjenju proizvodnje "tečnog zlata" za ukupno 4,2 miliona barela na dan, a čelnici kartela također su nagovijestili da bi u idućih nekoliko mjeseci moglo doći do novih smanjenja ako nafta ne poskupi.

Neki analitičari ipak smatraju da će OPEC oklijevati da poduzme takvu mjeru zato što bi više cijene nafte mogle produžiti globalnu recesiju i ugroziti dugoročne prihode članica kartela od prodaje te sirovine.