Zbog rasta zaliha u SAD
0

Nafta oko 36 dolara za barel

FENA
Sirovom naftom se tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku jutros trgovalo po cijeni od oko 36 dolara za barel, nakon sinoćnjeg naglog pojeftinjenja na najniži nivo u gotovo četiri sedmice, izazvanog velikim povećanjem zaliha tog energenta u SAD prošle sedmice. Cijena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u martu jutros je na Njujorškoj robnoj berzi povećana na 36,25 dolara za barel nakon što se sinoć sunovratila na najniži iznos još od 15. januara od 35,94 dolara za barel, prenijele su agencije.

Statistička služba američkog Ministarstva energetike sinoć je objavila najnoviji izvještaj o zalihama energenata u SAD koji je pokazao rast zaliha sirove nafte u sedmici zaključno sa 6. februarom od 4,7 miliona barela, dok su analitičari očekivali povećanje od tek 3,4 miliona barela.

Uključujući prošlosedmični rast, zalihe "tečnog zlata" su se u SAD u proteklih šest sedmica povećale za više od 30 miliona barela, pokazali su zvanični podaci.

To investitore navodi na zabrinutost da će tražnja nafte nastaviti da pada uslijed privredne recesije, ističu analitičari.