biznis
0

Nafta ojačala, zlato i platina na rekordnim vrijednostima

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
U današnjem poslovanju na svjetskim robnim berzama nafta je donekle ojačala slijedeći trend na tržištu ostalih sirovina i očekujući daljnji pad zaliha u SAD-u, dok je cijena zlata, drugi dan zaredom, postigla rekordnu vrijednost koja je zakratko u Tokiju dostigla 891 dolar za finu uncu (31 gram).

Zajedno sa zlatom na novi rekord od 1.554 dolara za uncu dospjela je danas i platina, što je za jedan dolar skuplje u odnosu na petak.

Jučerašnji, "zlatni" maksimum je bio 881,10 američkih dolara za uncu, tako da je današnja vrijednost terminskih ugovora za zlato na berzi u Tokiju dostigla najviši nivo od marta 1984. godine.

Novoj rekordnoj vrijednosti zlata pomogao je i početak terminskog trgovanja na berzi u Shangaiju, a trgovanje u Londonu započelo je danas uz početnu cijenu od 889,90 dolara za uncu, što je u odnosu na prethodno zaključenje na Njujorškoj berzi skok za više od deset dolara.

U isto vrijeme američka laka nafta na berzi u New Yorku za isporuku u februaru ugovara se po 97,05 dolara za barel i evropski "brent" na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu po 96,11 dolara.

Nafta, zlato i ostale sirovine započele su godinu na rekordnim nivoima dobrim dijelom i kao posljedica preorijentacije investicijskih fondova na sektor sirovina s manje unosnog tržišta akcija i hartija od vrijednosti.

Uzlaznoj korekciji cijena glavne energetske sirovine doprinosi i očekivani daljnji pad zaliha u SAD-u koje su već smanjene na najniži nivo u posljednje tri godine i 28. decembra iznosile su 289,6 miliona barela.

Očekuje se da će najnoviji izvještaj američkog ministarstva energetike pokazati da su zalihe nafte u SAD-u protekle sedmice smanjene za 1,3 miliona barela, dijelom kao posljedica nedovoljnih isporuka iz Meksika.

Prema podacima ministarstva, u sedam sedmica zaključno s decembrom, američke zalihe nafte smanjene su za 25,1 milion barela.

Strahuje se i od mogućih poremećaja isporuka iz pojedinih zemalja članica organizacije OPEC, prije svega Nigerije, koja je najveći afrički proizvođač nafte i osma u svijetu po izvozu te sirovine.

Pobunjenici, naime, kako navode svjetske agencije, pripremaju nove napade na naftna postrojenja u Nigeriji gdje je zbog učestalog nasilja od početka 2006. eksploatacija smanjena za 20 posto na nešto više od dva miliona barela dnevno.

Bečka prognozerska firma "PVM oil associates " procjenjuje da je malo vjerojatno da će OPEC na ministarskoj konferenciji 1. februara odlučiti da poveća proizvodnu kvotu, nakon što je od 1. novembra 2007. povećao eksploataciju za 435.000 barela na dan.

U isto vrijeme, PVM ukazuje da se tražnja nafte u svijetu i dalje znatno povećava, prognozirajući da će cijena tog energenta ove godine dostići 120 dolara za barel.